spot_img

Brčko: Vjenčanje u narodnim nošnjama

Published:

Mladen i Biljana Rakita iz Brčkog odlučili su da tradiciju očuvaju na najljepši mogući način – tako što će narodnu nošnju Šumadije s ponosom nositi na svom vjenčanju.

Fotografije koje su nedavno obišle društvene mreže i oduševile mnoge nastale su u manastiru Rukumija, početkom maja, gdje su se mladenci crkveno vjenčali u tradicionalnoj narodnoj nošnji Šumadije. Opštinsko vjenčanje obavljeno je kasnije u brčanskoj Vijećnici, a mladenci su i za ovu priliku odabrali istu odjeću.

Za ovaj korak su se, kaže nam Mladen, odlučili da bi ukazali na one prave vrijednosti koje se gube i da bi pokazali koliko cijene i poštuju tradiciju svog naroda i običaje koji polako izumiru.

Svečana narodna nošnja nekada se čuvala za najvažnije događaje u životu, te se s ponosom nosila, dok je danas vjenčanje na kakvo su se odlučili Mladen i Biljana prava rijetkost. Običaji i tradicije, nažalost, polako izumiru, i baš zato je ovo vjenčanje tako lijepo za vidjeti. Ono pokazuje da još uvijek ima onih koji se ponose svojim porijeklom, običajima i vjerom.

Mladenu i Biljani redakcija portala nula49.com želi svu sreću u zajedničkom životu, uz nadu da će njihov potez poslužiti kao inspiracija i drugim mladim ljudima koji se spremaju za najvažnije “da” u životu.

 

 

 

(nula49.com)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img