spot_img
spot_img

Брчко: Усвојени Закон о буџету и Закон о раду Брчко дистрикта БиХ

spot_img
spot_img
spot_img

На 57. редовној сједници Скупштине, која је са радом почела у сриједу 18. децембра 2019. године, донесена су два нова закона: Закон о буџету и Закон о раду Брчко дистрикта БиХ.

Закон о буџету усвојен је са петнаест (15) амандмана и уз Закључак који обавезује Владу да до 31. јануара идуће године достави Скупштини динамичке планове за доношење стратешких докумената и реформу јавне управе који су предвиђени новим законом. Динамички планови морају да садрже листу стратешких докумената са роковима и носиоцима активности као и радњама које се подразумијевају у процесу реформе јавне управе.

Потпредсједник Скупштине Иво Филиповић оцијенио је да је доношење новог Закона о буџету као и новог Закона о раду, који је усвојен са тридесетак амандмана, од велике важности за Брчко дистрикт.

– Закон о буџету примораће све посланике и Владу да квалитетније планирамо трошење средстава. Добили смо и Закон о раду који је побољшан амандманима и мислим да ће радници бити задовољни законским рјешењима – рекао је потпредсједник Филиповић.

Усвојени су закони о измјенама и допунама Закона о Дирекцији за финансије и Закона о Трезору Брчко дистрикта којима су ови закони усклађени са новим Законом о буџету.

Посланици су по хитном поступку усвојили Нацрт закона о измјенама Закона о здравственој заштити и Нацрт закона о допуни Закона о здравственом осигурању. Допуном Закона о здравственом осигурању прописано је да за вријеме одсуства са посла родитељи, усвојитељи или старатељи дјетета обољелог од малигних болести или другог тешког погоршања здравственог стања имају право на накнаду плате у износу од 100 одсто од основице за накнаду. Разматран је и у првом читању усвојен Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавним предузећима.

Посланици су усвојили Одлуку о привременом финансирању одјељења и институција Брчко дистрикта БиХ за прва три мјесеца наредне године у износу од 48.173.625,91 КМ. Донесена је одлука о повјеравању ванредног одржавања/реконструкције моста на Сави, Брчко–Гуња, Јавном предузећу „Путеви Брчко“.

– Студије ће показати да ли је могуће да се на овом мосту у наредних осам до десет година обавља теретни саобраћај. Објективан рок за све административне припремне и оперативне процедуре и градњу је између двије и три године – рекао је Мирослав Мишкић, директор „Путева Брчко“. Појаснио је да је ранијом одлуком Скупштине из нераспоређене нето добити Предузећа у 2018. години за санацију моста усмјерено 1,6 милиона КМ али да то неће бити довољно за потпуну реализацију пројекта.

Донесена је и одлука о продужењу мандата Исмету Дедеићу, вршиоцу дужности директора Завода за планирање, пројектовање и развој Брчко дистрикта БиХ за додатних шест мјесеци. Одлуком Скупштине измијењена је Одлука о именовању предсједавајућих и чланова сталних скупштинских комисија којом је у Комисију за заштиту људских права и Комисију за спровођење Кодекса понашања посланика умјесто Ивана Крндеља именована Љубица Илић.

Посланици су донијели и више одлука о утврђивању јавног интереса, док ће преостале тачке дневног реда, које се углавном односе на извјештаје о ревизији финансијског пословања одјељења и институција и информације, бити разматране на наставку сједнице. Вријеме одржавања наставка 57. редовне сједнице биће накнадно утврђено и саопштено.

 

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img