spot_img
spot_img

Брчко: Усвојена коначна ранг-листа за додјелу стипендија

spot_img
spot_img

Влада Брчко дистрикта БиХ на 29. редовној сједници одобрила је исплату више од 1 000 000 КМ на приједлог више одјељења по разним основама.

Одобрен је Приједлог одлуке о усвајању коначне ранг-листе за додјелу стипендија. Шеф Одјељења за образовање Сенад Османовић рекао је да је за ове намјене из буџета Брчко дистрикта БиХ издвојено 320 000 КМ те да ће студентима бити исплаћено по 200 КМ мјесечно за десет мјесеци, односно укупно по 2 000 КМ за текућу календарску годину.

“Биће исплаћено укупно 160 стипендија редовним студентима друге и старијих година као и студентима прве године који су били ученици генерације и имали просјек 5,00 у средњошколском школовању. Студентима са јавних факултета додијељено је 156, а студентима са приватних факултета 4 стипендије”, нагласио је Османовић.

Чланови Владе на данашњој сједници усвојили су Приједлог одлуке о одобравању Програма утрошка средстава са позиције грантова непрофитним и другим организацијама за 2017. годину у Одјељењу за стручне и административне послове, Пододјељењу за подршку мјесним заједницама, невладиним организацијама и удружењима грађана.

Шеф надлежног одјељења Срђан Блажић рекао је да је ријеч о шестом програму и посљедњем за ову буџетску годину у оквиру којег је грантове добило 12 организација у укупном износу од 107 500 КМ. Кроз ово пододјељење је у току године реализовано близу 300 грантова у износу од око 2 500 000 КМ. Важно је истаћи да је већина грантова додијељена Одјељењу за стручне и административне послове кроз усвајање буџета”, додао је Блажић.

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је и Приједлог одлуке о одобравању Програма суфинансирања пројеката развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ за 2017. годину.

Шеф Одјељења Срђан Блажић нагласио је да је ријеч о пројекту “Јачање улога мјесних заједница у БиХ” у којем Влада Брчко дистрикта БиХ учествује у финансирању од 30%.

“У другом дијелу пројекта укључене су четири мјесне заједнице са укупно 7 пројеката. Влада је суфинансирала њихове пројекте са 26 000 КМ и то су пројекти који ће допринијети унапређењу изгледа и функционалности објеката мјесних заједница”, истакао је Блажић.

На редовној сједници усвојен је и приједлог Одлуке о одобравању Програма утрошка средстава текућих грантова у 2017. години у Одјељењу за расељена лица, избјеглице и стамбена питања – трећи дио.

Шефица Одјељења за расељена лица, избјеглице и стамбена питања Јелена Никић Дамјановић истакла је да овај програм третира обештећење људи чија је имовина страдала у поплавама 2016. године у ужој градској зони. “У питању је 12 стамбених јединица, а издвојен је износ од 44 000 КМ.

Други дио Програма односи се на финансирање права из Анекса 7 Дејтонског мировног споразума у смислу заједничких пројеката и удруживања средства Брчко дистрикта БиХ уз ентитетска средства која доспијевају на рачун Фонда за повратак, а која се послије кроз заједничке пројекте додјељују локалним заједницама за финансирање права расељених лица и избјеглица у БиХ. За други дио Програма издвојено је 25 000 КМ”, додала је госпођа Никић Дамјановић.

Влада Брчко дистрикта БиХ усвојила је Приједлог одлуке о одобравању издвајања новчаних средстава из средстава резерве Буџета Брчко дистрикта БиХ за 2017. годину на приједлог Одјељења за комуналне послове, у износу од 41 000 КМ за санацију канализационог вода на локацији Доњи Брезик с циљем спречавања настанка даље материјалне штете и нормализације живота на овој микролокацији.

Усвојен је Приједлог одлуке о утврђивању критеријума и Програма за додјелу једнократне новчане помоћи демобилисаним борцима на подручју Брчко дистрикта БиХ за шта је издвојено 600 000 КМ.

На данашњој сједници Влада је дала сагласност за ангажовање једног извршиоца са високом стручном спремом за обављање посебних послова у Одјељењу за привредни развој, спорт и културу, усвојила Приједлог одлуке о успостављању и вођењу јавно-приватног дијалога у Брчко дистрикту БиХ те Одлуку о именовању представника Брчко дистрикта БиХ у радну групу за доношење мјера за израду извода из централног бирачког списка за гласање расељених лица.

Усвојене су и смјернице за израду нацрта правилника о обавезном садржају и начину попуњавања обрасца путних налога.

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img