spot_img
spot_img

Brčko: Uskoro će o etičnosti ponašanja zastupnika u Skupštini Distrikta odlučivati i građani

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Čelnici brčanske Skupštine, uz asistenciju predstavnika međunarodne zajednice, privode kraju izradu novog nacrta Etičkog kodeksa ponašanja zastupnika u Skupštini Distrikta. Ovaj dokument biće najnapredniji u regionu jer predviđa da članovi resorne komisije budu i iz reda građana.

„Umjesto jednog globalnog tijela kojeg su činili po jedan predstavnik svakog parlamentarnog političkog subjekta, pa je komisija za procjenu povrede kodeksa brojala 15 članova, sada se predlaže da Komisija broji sedam članova, od kojih su po jedan zastupnik iz reda tri naroda, potom predstavnik nacionalne manjine i tri iz reda građana“, rekao je predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić.

Kada je riječ o predsjedavajućem pomenute komisije predsjednik Milić ima krajnje demokratski stav.

“U ovom smislu moj prijedlog će biti da komisijom predsjedava zastupnik iz reda opozicionih partija“, naglašava Milić, tim prije jer će komisija biti u prilici da donosi odluke i o finansijskim sankcijama onih zastupnika koji su prekršili kodeks. Inače ingerencije komisije, kao prvostepenog tijela, su dosta široke u smislu izricanja mogućih sankcija.

“Spektar sankcija koje komisija može izreći se kreću od usmene, preko javne opomene do odbijanja od plate, odnosno zastupničke naknade od deset do pedeset procenata, za one koji Etički kodeks prekrše“, akcentirao je Milić.

Svakako, oni kojima bi navedena komisija izrekla sankcije ima li bi pravo na žalbu.

„Drugostepeni organ je Skupština, odnosno ukupni saziv, a sjednica na kojoj bi se raspravljalo o eventualnom prigovoru-žalbi bi bila zatvorena za javnost“, precizirao je Milić.

Izbor članova komisije iz reda građana, kako se predlaže, trebao bi biti javan. Još uvijek ti tehnički detalji nisu razmatrani, pa među njima, ni na koji način se vrši odabir članova komisije iz reda građana, niti hoće li, za svoj rad oni biti plaćeni.

„Moj stav je da bi članove iz reda građana, trebalo birati po uzoru na odabir članova Pravosudne komisije, znači javnim pozivom, uz poštovanje jednog od već postavljenih principa i to onog koji kaže da iz reda građana trebaju biti birani pojedinci sa istaknutim integritetom i moralnim kvalitetima. Svako da bi članovi komisije iz reda građana trebali imati neku naknadu za svoj rad, no smatram više u simboličnom iznosu“, zaključio je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Inače, komisija kako se predlaže, bi se mogla sastajati periodično, odnosno po potrebi, a koristila bi između ostalog, audio i video snimke sa sjednica Skupštine na kojima se traži njeno mišljenje. Nacrt Etičkog kodeksa, odnosno njegov prijedlog, će biti predočen i svim članovima Skupštine Brčko distrikta BiH, koji će se izjašnjavati o kompletnom njegovom sadržaju, odnosno njegovom usvajanju.

Kako se očekuje, izmjene i dopune Etičkog kodeksa bi trebale biti usvojene, odnosno u primjeni najkasnije do kraja prvog kvartala naredne godine.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img