Brčko: Uhapšene četiri osobe, među njima i medicinski tehničar

Šef Policije Brčko distrikta BiH Goran Pisić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici u Brčkom kazao je da su policijski službenici u jednom selu na području distrikta sinoć lišili slobode tri lica zbog nepoštovanja obavezne samoizolacije zbog koronavirusa te jedno lice sa područja distrikta koje radi kao medicinski tehničar u JZU „Zdravstveni centar Brčko“.

„Lišili smo slobode lica K. I., sin Mate, rođen 9. 7. 1993. godine u Tuzli, nastanjen u mjestu Donja Skakava, A. I., sin Petra, rođen 13. 5. 1998. godine u Zagrebu, nastanjen u mjestu Donja Skakava, A. A., sin Mate, rođen 25. 4. 1998. godine u Vinkovcima, nastanjen u mjestu Donja Skakava, M. A. sin Vlade, rođen 13. 10. 1996. godine u Vinkovcima, nastanjen u Bijeloj.

Tri lica sa područja Donje Skakave imala su rješenja o obaveznoj izolaciji i medicinskom nadzoru i ta lica su došla sa teritorije Austrije, odnosno sa područja koje je ugroženo koronavirusom. Zajedno sa ta tri lica bio je veći broj lica i mi smo lišili slobode još jedno lice, nažalost, lice koje radi kao medicinski tehničar u brčanskom zdravstvu“, kazao je Pisić dodajući da su lica lišena slobode zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo 220. Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije te 221. Prenošenje zarazne bolesti.

Pisić je naglasio da većina lica koja su u samoizolaciji i pod medicinskim nadzorom poštuju mjere koje su im izrečene.

„Policija Brčko distrikta BiH izvršila je 174 kontrole izdatih rješenja o medicinskom nadzoru. Broj lica koja poštuju te mjere je 166 dok je 11 onih koji ne poštuju izdata rješenja, što ukazuje da veliki procenat ovih lica poštuje mjere koje su im izrečene. Mi dobro sarađujemo i sa Tužilaštvom Brčko distrikta BiH kao i sa drugim tužilaštvima i policijskim agencijama unutar BiH, a sve s ciljem kako bi promptno djelovali i preduprijedili određene događaje“, kazao je Pisić.

Za sve lažne informacije koje kruže Fejsbuk profilima podnijeće se prekršajne mjere, kazao je Pisić dodajući da će se u toku dana za najmanje tri lica podnijeti prekršajni nalozi zbog iznošenja ili prenošenja lažnih vijesti, glasina i tvrdnji.

„Mi dobro sarađujemo sa našim Tužilaštvom i onaj koji iznosi ili prenosi lažne vijesti glasine ili tvrdnje dobiće prekršajne naloge“, upozorio je Pisić.

Šef Policije Brčko distrikta BiH zamolio je građane Distrikta za razumijevanje i kazao da od svih nas zavisi kako ćemo se nositi s tim.

„Molim građane Distrikta za razumijevanje jer ovo je nešto što nas je pogodilo, ali od svih nas zavisi kako ćemo se nositi s tim. Policija je uz vas i Policija je jedina policijska agencija unutar BiH koja je poštovala evropske standarde o broju policijskih službenika po glavi stanovnika. Morate da znate da su vaši policajci s vama već četiri ili pet dana, da ni oni nemaju snage i da i oni imaju svoje porodice. Još jednom molim sve da poštuju mjere medicinskog nadzora i, ako neko od građana primijeti da se neko ne pridržava mjera, da ih upozori i da javi Policiji Brčko distrikta BiH na broj 122“, kazao je Pisić.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime