spot_img
spot_img

Брчко: У петак промоција књиге др Милана Мицића “Американци – српски добровољци из САД”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Поводом стогодишњице ослобођења српских земаља у Првом свјетском рату, „Конзервативни клуб“ у сарадњи са СПКД „Просвјета“ организује промоцију књиге др Милана Мицића која говори о српским добровољцима из Сједињених америчих држава који су, иако никада раније нису живjели у Србији, организовано кренули у ослобађање земље коју су доживљавали као своју отаџбину.

Промоција књиге ће се одржати у петак, 19. октобра у 18 часова у просторијама „Просвјете“, а књигу ће брчанској публици представити сам аутор.

Књига, између осталог, садржи 25 казивања о добровољцима која су прикупљења у добровољачким колонијама у Банату и ту су описани њихови животи од рођења па до смрти. Ту се говори о томе како обичан човјек, појединац, а у овом случају српски добровољац, на својим леђима носи то велико бреме историје и историјске одговорности и како он доживљава епоху у којој живи. Говори о томе шта их је навело да изађу из оквира једне државе, да пређу из једне униформе у другу са жељом да се створи српска национална држава.

„Сматрао сам да је моја обавеза да ове људе отргнем од заборава. Управо се обиљежава стогодишњица од краја Првог свјетског рата и протекле године биле су године јубилеја. То је и изванредна прилика да се подсјетимо на те људе, али која је само делимично искоришћена. Мислим да је све то могло да се уради и на један свечанији и дубљи начин, кроз историографију, али да се и кроз снимање филмова и одржавање позоришних представа обнови сјећање на ове људе и ту епоху“, објашњава Мицић.

Др Мицић је широко признат као најбољи познавалац добровољачког питања, а уједно је и предсједник Удружења ратних добровољаца 1912-1918.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img