spot_img
spot_img

Брчко: У образовним установама заражене 34 особе, надлежни без коментара на бојкот гимназијалаца

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У образовним установама у Брчком коронавирусом су заражене 34 особе, од чега је 20 ученика, 13 наставника и један студент. Због нарушене ситуације ученици Гимназије “Васо Пелагић” данас су одбили доћи на наставу, тражећи учење градива онлајн путем.

Како је за Klix.ba потврдила шефица Пододјељења за јавно здравство Владе Брчко дистрикта Анђа Николић, од 20 позитивних ученика – три су у основним школама, 17 је у средњим док је један студент у виској школи.

“Изоловани су разреди у којима су позитивни ученици, односно сви су у изолацији и под надзором. Што се тиче епидемиолошких мјера, заједно са Одјељењем за образовање Владе Брчко дистрикта у овом тренутку нисмо донијели неке ригорозније мјере, изузев већ раније датих инструкција, са нагласком да се оне строго морају поштовати. Оне предвиђају ношење маски и визира за просвјетне раднике (које ученици не користе за вријеме наставе), држање дистанце те редовну дезинфекцију”, прецизирала је Николић.

Иначе, ученици десет одјељења Гимназије “Васо Пелагић” у Брчком данас су одбили доћи у школу због чињенице да им је онемогућено онлине похађање наставе. Ријеч је о близу 210 средњошколаца, а надлежни не желе говорити о овом случају.

Конвенционални начин похађања наставе у нарушеном епидемиолошком стању неприхватљив је за средњошколце, али и њихове родитеље, а како су истакнули, захтјевају поновно омогућавање онлине наставног процеса рада. Међутим, надлежни у дистрикту на то се још увијек нису одлучили.

Случај у којем су данас ученици бојкотовали похађање наставе, директорица Гимназије “Васо Пелагић” у Брчком Амела Хелаћ није жељела коментарисати, истакнувши новинару портала Klix.ba да се за све информације обрати Одјељењу за образовање Владе Брчко дистрикта.

Међутим, о овом случају конкретно не желе говорити ни у Одјељењу за образовање Владе Брчко дистрикта.

“Наставни процес се одвија на начин који је прописао Кризни штаб Брчко дистрикта и то је све што вам могу казати”, кратко нам је рекао шеф Одјељења за образовање Владе Брчко дистрикта Сенад Османовић, не желећи коментарисати споменути случај у Гимназији “Васо Пелагић”.

Иначе, протеклих дана и у Брчко дистрикту биљежи се континуирано повећање броја новозаражених коронавирусом. Шефица Пододјељења за јавно здравство Владе Брчко дистрикта Анђа Николић тренутну епидемиолошку ситуацију оцјењује нестабилном, с тенденцијом погоршања.

“Сваког дана имамо пораст новоинфицираних, а према посљедњем пресјеку који је направљен данас у 11 сати – ми смо за 24 сата имали 35 новоинфицираних, а активних је 155. Сада је потребно да сви схватимо озбиљност ове ситуације те да је неопходно поштовати постојеће мјере које су јако добре, уколико их поштујемо”, нагласила је Николић.

Обавезно ношење маске у затвореном простору, држање физичке дистанце и редовна дезинфекција руку кључни су за прекид ланца ширења коронавируса.

Николић је на крају казала да је неопходно избјегавати и веће скупове, а у предизборно вријеме реализацију догађаја савјетује на отвореном. Након појаве првих симптома, нагласила је потребу обавезног јављања љекарима, како би се избјегао настанак теже клиничке слике.

 

 

 

(klix.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img