Brčko: U narednoj školskoj godini manje srednjoškolaca

U brčanske srednje škole naredne školske godine moći će se upisati 720 učenika, po 20 učenika u 36 odjeljenja četiri srednje škole.

Ovo je utvrđeno planom upisa u srednje škole koji je danas usvojila Vlada Brčko distrikta.

Planom upisa predviđeno je da se srednjoškolci upišu u šest odjeljenja Gimnazije, 12 odjeljenja Tehničke i po devet odjeljenja Ekonomske i Poljoprivredno-medicinske škole.

- Reklama -

“Do ovog plana došli smo u saradnji sa poslovnom zajednicom čiji su zahtjevi maksimalno uvaženi. Imamo 34 različita zvanja što je zaista širokog spektra zanimanja na ovoliki broj učenika”, rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi Brčko distrikta. Dodao je da će i ove godine srednjoškolci moći da se upisuju na atraktivna zanimanja poput farmaceuta, medicinar kao i različitih zanatskih zanimanja.

Zbog smanjenog broja svršenih osnovaca ukupan broj odjeljenja u narednoj školskoj godini biće manji za pet odjeljenja u odnosu na prošlu godinu.

U posljednjih deset godina u srednje škole se upisuje od 630 do 700 učenika pa se u narednim godinama ne očekuje dalje smanjenje broja srednjoškolaca.

Vlada je donijela i odluku o troškovima akreditovanja visokoškolskih ustanova.

“To će omogućiti akreditovnje visokoškolskih ustanova i nadam se da će se u narednom periodu u potpunosti skinuti stigma sa visokoškolskih ustanova Brčko distrikta”, rekao je Osmanović.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime