Brčko: Tužilaštvo uložilo žalbu na presudu za ubistvo Slavena Marčete

Na nedavnu presudu Osnovnog suda Distrikta, kojom je za ubistvo Slavena Marčete iz maja prošle godine optuženom Dušanu Iliću (22) izrečena kazna zatvora u trajanju od četiri godine, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH izjavilo je žalbu.

Od Apelacionog suda u ovom gradu, Tužilaštvo je zatražilo izmjenu prvostepene presude predloživši da optuženom izrekne kaznu zatvora u dužem trajanju. U žalbi se ističe da je izrečena kazna ispod zakonskog minimuma preblaga i da nije srazmjerna težini učinjenog krivičnog djela i okolnostima pod kojima je ono učinjeno.

Tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku o kazni Iliću, pošto je u prvostepenom postupku dokazalo optužbe da je 16. maja prošle godine u ulici Bijeljinska bb automobilom počinio ubistvo Slavena Marčete. Nakon što je zbog nesporazuma s njim u saobraćaju Marčeta izašao iz svog vozila, optuženi je naglo startao automobil Audi VI kojim je upravljao, te ga njegovim prednjim dijelom udario i oborio na tlo. Zatim je pneumatikom prešao preko nogu oštećenog i dao se u bjekstvo, dok je Marčeta zadobivši povrede glave usljed pada kroz nekoliko sati preminuo – navodi se u prvostepenoj presudi kojom je Ilić nepravosnažno osuđen za ubistvo (iz člana 163 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH).

Za ovo krivično djelo, Osnovni sud izrekao je Iliću kaznu zatvora od četiri godine, ispod zakonskom minimuma, uz navođenje brojnih olakšavajućih okolnosti na strani optuženog. Sud je cijenio da je Ilić ubistvo počinio u stanju bitno smanjene uračunljivosti, sa eventualnim umišljajem, ali i da je postojao visok doprinos Marčete navodeći da je bio u stanju prepitosti i znatno razvijenije fizičke konstitucije u odnosu na optuženog. Sud je olakšavajućim okolnostima dodao i životnu dob optuženog, njegov odnos prema izvršenju krivičnog djela, odnosno posljedici koja je nastupila, kao i raniju neosuđivanost. Suprotno tome, sud nije našao niti jednu otežavajuću okolnost na strani optuženog, a prijedlog Tužilaštva da mu se trajno oduzme automobil kojim je počinio ubistvo, odbio je zaključivši da to ne zahtijevaju interesi opće sigurnosti i morala.

Ukazujući na raniju sudsku praksu prilikom izricanja kazni za ovu vrstu teških krivičnih djela, Tužilaštvo je u žalbi istaklo da je kazna zatvora ispod zakonskog minimuma (najmanje pet godina) preblaga, da nije srazmjerna težini krivičnog djela i okolnostima pod kojima je ono učinjeno, kao i da je olakšavajućim okolnostima sud dao prenaglašen značaj. Ponašanje optuženog nakon izvršenja krivičnog djela preduzimanjem radnji aktivnog bjekstva, kao i činjenica da se skrivao i tražio alibi, svakako predstavljaju otežavajuće okolnosti koje utiču na visinu kazne – navodi se, između ostalog, u žalbi dostavljenoj Apelacionom sudu kojom se izričito traži strože kažnjavanje optuženog.

 

 

 

 

2 komentara

  1. Bilo bi dovoljno da neko ko dijeli te presude ukljuci samo malo logike i sve bi bilo jasno. Marko za pokusaj ubistva zvijezdinog navijaca dobija 5,5god a ovaj za UBISTVO 4?!

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime