spot_img
spot_img

Брчко: Теолог у библиотеци, а библиотекари на чекању

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Одјељење за образовање Брчко Дистрикта расписало је 21. августа прошле године јавни конкурс за пријем у радни однос на позицију стручни сарадник – библиотекар на неодређено вријеме. Библиотекар је био потребан у три школе – Првој основној, Четвртој основној и Деветој основној школи у Брчком. Ни на једном конкурсу није примљен библиотекар, пише frontal.ba!

На мјесто библиотекара у Првој основној школи примљен је дипломирани теолог Синиша Ђурић који није испуњавао услове конкурса.

Апелациона комисија је утврдила да Ђурић нема завршен одговарајући факултет. Ђурић је звање дипломираног теолога стекао 2014. године а радно искуство на радном мјесту вјероучитељ православне вјеронауке. Теолошки факултет припада групи хуманистичких наука. Ђурић је доставио увјерење из којега се види да је радно искуство стекао као вјероучитељ православне вјеронауке. Из документације је видљиво да је Ђурић тај посао радио прије него је стекао звање дипломираног теолога.

Из првог рјешења које је донијела Апелациона комисија види се и да је потврду о положеном стручном испиту Ђурићу издао Православни богословски факултет у Фочи, а то свакако није увјерење о положеном стручном испиту за библиотекара.

– На самом почетку, при самој селекцији кандидата за писмени тест, Одбор за запошљавање елиминисао је седамнаест кандидата пријављених на конкурс због тога што немају положен испит за библиотекара, а нису елиминисали Синишу Ђурићу који такође није имао положен стручни испит – истакао је дипломирани компаративста и библиотекар Машо Мехмедовић који је уложио жалбу на ову одлуку.

Након уложене жалбе Апелациона комисија је донијела рјешење којим се одлука Одбора за запошљавање поништава и којим се предмет враћа првостепеном тијелу на поновни поступак. Без обзра на све неправилности на које је указала и Апелациона комисија, Одбор за запошљавање поново је одлучио, у децембру прошле године, да се Ђурић поново прими на радно мјесто библиотекара.

Потом је Апелациона комисија поново донијела рјешење којим се и по други пут поништава одлука коју је донио Одбор за запошљавање те су од овог Одбора тражили да се поново организује усмени интервју и утврди квалификација за сваког селектованог кандидата.

Међутим, ни тада Одбор није поступио по обавезујућим упутама рјешења Апеалционе комисије, јер је на усмени интервју поново позвао кандидата Синишу Ђурића. У фебруару ове године Одбор поново доноси одлуку којом се у радни однос прима кандидат Синиша Ђурић!

– Апелациона комисија је 13. марта донијела одлуку којом се наједном утврдило да је моја жалба неоснована и да изабрани кандидат одједном испуњава услове конкурса. У овом рјешењу се наводи да поменути кандидат има и положен стручни испит за библиотекара, иако у прва два рјешења то нигдје није било наведено – казао је Мехмедовић.

Ђурић је искуство стекао као волонтер у Специјалној библиотеци за слијепа и слабовидна лица Републике Српске, а стручни избор је положио у Народној и универзитетској библиотеци РС. Извори „фронтала“ откривају да се овај испит у НУБ РС може веома брзо положити за 400 марака, а као услов за полагање испита потребно је доставити потврду о стеченом радном искуству од шест мјесеци коју може издати било ко. Из НУБ РС нисмо добили ни деманти ни потврду ове тврдње, а нисмо добили ни одговор на питање да ли су издали потврду о стручном испиту који је положио Ђурић. Коментар нисмо добили ни од директорице Прве основне школе Брчко Оријане Милошевић.

Из невладине организације Transparency International наводе да се око 10% пријава корупције које обрађује њихов Центар за пружање правне помоћи у борби против корупције, односи на област образовања у посљењих неколико година, а већина тих пријава се опет односи на неправилности у поступцима запошљавања у основним и средњим школама.

„Грађани најчешће пријављују да се ради о унапријед договореном запошљавању на основу пријатељских, рођачких или партијских веза. Највећи проблем конкурсних процедура је недостатак транспарентности и то што и сами прописи не омогућавају избор најбољих кандидата. Нпр., ТИ БиХ је успио издејствовати измјене Правилника са критеријима за пријем радника у радни однос у предшколским установама, основним и средњим школама Кантона Сарајево. Али овај Правилник и даље даје могућност директорима да бирају између најбоље рангираних кандидата чиме се не смањују коруптивни ризици, већ се даје предност дискреционим овлаштењима испред критеријума. Једина разлика је што директори сада бирају између 2 умјесто 3 најбоља кандидата. Наш приједлог је био да се успостави обавезан избор најбоље пласираног кандидата“, објашњавају за “фронтал” у ТИ БиХ.

Transparency International БиХ пружа правну подршку учесницима конкурсних процедура у области образовања, а један од најчешћих проблема са којима се кандидати суочавају је немогућност да приступе конкурсној документацији, тј. да остваре приступ свим информацијама, што и даље смањује изгледе у поступку правне заштите.

Мехмедовић и његова колегица Јована Радуловић поднијели су кривичну пријаву против предсједнице Одбора за запошљавање Одјељења за образовање Брчко дистрикта Драгане Јанковић због злоупотребе положаја и несавјесног рада у служби.

У Тужилаштву Брчко дистрикта кажу да не могу дати информације због ометања даље истраге. Инспектор Саша Лазић коме је повјерен овај случај је такође био недоступан.

Поред Драгане Јанковић чланови комисије на спорном конкурсу били су и Адмир Билаловић, Петар Мендеш, Милорад Јандрић и Тања Братановић. Билаловић је већ познат јавности када га је заједно са још неким колегама казнио тадашњи градоначелник Брчко дистрикта Анто Домић обуставом плате, јер као чланови радне групе нису доставили организацијски план рада Одјељења за образовање.

Извори блиски радној групи су тврдили да је проблем настао када је Домић од њих тражио да потпишу нацрт који је припремо умјесто њих, а у којем је предвидио непотребна нова радна мјеста за његове људе, као и новац за плате четворице хрватских наставника који уопште нису учили дјецу у школама. Домић је тада, наводно промијенио Организациони план како би могао да прими свог „миљеника“ историчара. До тада су се према Организационом плану у школској библиотеци могли запошљавати само дипломирани библиотекари и наставници језика.

Шеф Одјељења за образовање Владе Брчко Дистрикта, Сенад Османовић, није одговорио на наша питања, као ни неки од чланова комисије. Тишина је прекрила све. Остаје тек ехо још једног незаконитог запошљавања.

 

 

 

 

 

 

(frontal.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img