Brčko: Sve spremno za početak školske godine

Sve je spremno za početak nove školske 2019/20. godine koja, u 15 osnovnih i četiri srednje škole u distriktu Brčko, počinje drugog septembra.

Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta kaže da su udžbenici za osnovce već podijeljeni, svi školski objekti su pripremljene, obezbijeđen je potreban nastavni kadar, ogrev i prevoz.

Prema njegovim riječima, u osnovnim školama su u toku popravni ispiti, a drugi upisni rok u srednje škole je 27. avgusta za koji je ostalo ukupno 31 mjesto u Gimnaziji i jedno u Tehničkoj školi.

U školama su doneseni nastavni planovi i programi, a kako je najavio šef Odjeljenja za obrazovanje, od ove školske godine će biti uvedena pilot eksterna matura odnosno provjera znanja iz pojedinih predmeta kako bi se provjerio ishod učenja na kraju osnovnog obrazovanja u školama.

U osnovne i srednje škole u Brčkom ove godine je upisano oko devet hiljada učenika. Osmanović kaže da je i ove školeske godine upisan veći broj prvačića nego prethodne, tako da je nastavljen trend rasta upisa u prve razrede osnovni škola.

Na pitanje ima li najava o ukidanju pojedinih područnih škola u selima Osmanović kaže da toga neće biti ove školske godine iako je u perspektivi to veoma izvjesno jer se seoske škole nažalost prazne, za razliku od gradskih.

Osmanović je, ovom prilikom, najavio da će od naredne školske godine u Gimnaziji biti uveden smjer muzička gimnazija koja bi u perspektivi trebala prerasti u srednju muzičku školu.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime