Brčko: Sutra promocija knjige Ognjena Marija livanjska - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: Sutra promocija knjige Ognjena Marija livanjska

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

U Brčkom će u četvrtak, 18. aprila, sa početkom u 18 časova, biti predstavljena knjiga Buda Simonovića Ognjena Marija livanjska.

Riječ je o dokumentarističkoj prozi, koja donosi tekstove-svjedočenja preživjelih srpskih žrtava na području Livna 1941. godine. U knjizi, osmom izdanju, su i imena 1.587 stradalih u pokolju na praznik Ognjene Marije, mada njihov tačan broj nikada nije utvrđen.

Knjiga “Ognjena Marija Livanjska”, s nepotpunim podacima, i na osnovu pričanja malobrojnih preživjelih Srba, štampana je 1991. godine, poslije Simonovićevog boravka na području Livna.

Naknadno je, na širem području bivše države, sakupljao nova svjedočenja o stradanju srpskog življa u jamama livanjskog kraja.

Najveće stradanje bilo je upravo na praznike Ognjene Marije.

– Ustaše su izabrale da baš toga dana, kada se ništa ne radi, rade najstrašniji posao – ubijaju nevine ljude, uglavnom djecu – priča Budo Simonović, autor knjige.

Sjećanje kod potomaka, posebno starijih, živo je i danas, pričaju članovi Udruženja “Ognjena Marija Livanjska”, iz Beograda.

Istina je potiskivana, bili su zabranjeni parastosi na stratištima. Potomci pokušavaju da održe vezu sa krajem predaka, da pomognu duhovnu i materijalnu obnovu.

Za deset godina postojanja udruženja, obnovljene su neke crkve i groblja, i spomenici na stratištima.

Udruženje pokušava da pomogne i malobrojnim Srbima, koji su se, poslije protklog rata, vratili na svoja ognjišta.

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img