spot_img

Brčko: Sutra počinje upis učenika u srednje škole

Published:

- Advertisement -

Od sutra kreće upis učenika u srednje škole. Nadležni tvrde da ima dovoljno mjesta u četiri brčanske srednje škole kako bi se zadovoljile želje i potrebe svršenih osnovaca.

28, 29. i 30. juni je vrijeme upisa učenika u srednje škole u Brčkom. Prema programu upisa učenika predviđeno je da će školsku 2017/2018. godinu upisati oko 820 učenika prvih razreda.

“Raspoređenih na način da se u Gimanziju upisuje šest odjeljenja, odnosno 120 učenika, u Tehničku školu će biti upisano 14 odjeljenja što čini 280 učenika, Ekonomsku školu 11 odjeljenja sa 220 učenika i Poljoprivrednu i medicinsku školu 10 odjeljenja što čini 200 učenika” rekao je Senad Osmanović, šef Odjeljenja za obrazovanje.

Osnovnu školu ove godine je završilo 648 učenika, tako da će biti sasvim dovoljno mjesta za uspis, uz naravno i oko 150 učenika koji žive izvan Distrikta a u Brčkom odluče upisati srednju školu. Svima njima na raspolaganju su različiti smjerovi ove četiri srednje škole, uz dva nova koja se uvode u Gimnaziji.

“Imaćemo smjer informatički i ponovo jezičku gimnaziju, po jedno odjeljenje. Planirana su sredstva za obezbjeđenje nabavke potrebnog materijala, odnosno nastavnih pomagala, od optičkog kabla do računarske učionice za održavanje kvalitetne nastave” rekao je Osmanović.

U ostale tri škole smjerovi su ostali više-manje isti kao i prethodnih godina ali na osnovu ranijih iskustava može se govoriti o tome šta to učenici najčešće žele upisati.

“I ove godine će, pretpostavljamo, najveća zainteresovanost biti za Poljoprivrednu i medicinsku školu, odnosno za medicinske smjerove. Očekujem da će biti velika zainteresovanost i u Gimnaziji, pogotovo  za dva nova smjera. Imamo i atraktivnih zanatskih zanimanja koja uvijek imaju učenike koji baš žele to da upišu”

Tripartitno vijeće je prošlo, te je sada teško donositi neke radikalne promjene kada su smjerovi i zanimanja u pitanju.  Međutim,  Osmanović ističe da se možemo i trebamo prilagođavati tržištu i to će i biti  rađeno u narednom periodu.

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img