spot_img
spot_img

Брчко: Супружници оптужени за промет опојним дрогама

spot_img
spot_img

Настављајући процесуирање тешких кривичних дјела у вези са злоупотребама опојних дрога, Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ подигло је оптужницу против Петра и Катарине Кајкић*, ухапшених у августу ове године у оперативној акцији Коров.

foto: Ilustracija

Оптужницом потврђеном пред Основним судом Дистрикта, супружници Кајкић из Г. Скакаве, код Брчког, оптужени су да су у том мјесту подигли више засада Индијске конопље.

Петар и Катарина Кајкић оптужени су да су од маја до септембра ове године на тешко приступачном дијелу земљишта обраслом растињем подигли три засада Индијске конопље. Они се терете да су неовлаштено узгајали биљку Цанабис Сатива Л, која је проглашена опојном дрогом, тако што су је засадили, скоро свакодневно обилазили и залијевали уз помоћ система за наводњавање. Они су тако узгојили 302 стабљике Индијске конопље, које су достигле различите висине између 70 цм и 250 цм, а чијим је вјештачењем утврђено да садрже тетрахидроцаннабинол – наводи се у оптужници. Усто су оптужени да су набавили и у породичној кући у Г. Скакави посједовали предмете и супстанце намијењене узгоју ове биљке, у којој је Петар, према наводима оптужнице, држао и више комада пушчаних метака, чија набавка грађанима уопће није дозвољена.

Супружници Кајкић ухапшени су 2. августа, а како посједују држављанства Хрватске и Аустрије, на приједлог Тужилаштва Дистрикта одређен им је једномјесечни притвор. Након притварања, Тужилаштво и Полиција неодложно су наставили водити истрагу у правцу доказивања кривичних дјела неовлаштене производње и стављања у промет опојних дрога (из члана 232 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ) и недозвољеног држања оружја или експлозивних материја (из члана 365 став 1 истог закона БиХ). Интензивно вођена истрага убрзо је резултирала подизањем и потврђивањем оптужнице, за свега два мјесеца од откривања ових кривичних дјела и осумњичених. Будући да и даље постоји опасност од бјекства оптужених, Тужилаштво је затражило од суда, који је потврдио оптужницу, да им продужи притвор.

*Предузимање радњи кривичног гоњења према одређеном лицу не значи да је то лице заиста и одговорно за почињење кривичног дјела. Према принципу пресумпције невиности, свако се сматра невиним за кривично дјело док се правоснажном пресудом не утврди његова кривица.

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img