spot_img
spot_img

Брчко: Што прије зауставити запошљавање у јавним институцијама

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Влада и Скупштина Дистрикта сагласни су да се запошљавање у јавним институцијама, предузећима и фондовима, мора што прије зауставити.

На плате запослених троши се око пола годишњег буџета и то мора престати, тврде у Скупштини.

Заговарају мораторијум на даље запошљавање и преусмјеравање постојеће админситрације по потреби, а средствима уштеђеним на тај начин била би финансирана изградња инфатсруктуре у пословним зонама.

Око 4 500. запослених троши више од 100 милиона КМ, од 250 милиона колико износи годишњи буџет у Брчком. То је нефункционално, због чега даље запошљавање мора да стане.

Предсједник Скупштине Дистрикта Брчко Синиша Милић истиче да се у таквим околностима чини да је заустављање процеса запошљавања нешто што би могло спријечити драматичније посљедице, односно пустити да се природним одливом смањује број администрације.

Запошљавање у принципу мора стати на здраве ноге, каже Милић и најављује могуће измјене закона о државној служби којим би била омогућена прерасподјела постојећих кадрова.

– Јавни или екстерни конкурс би само долазио онда када унутар постојеће администрације нема оних кандидата који одговарају потребама – напомиње Милић.

Када запошљавања буде, Градоначелник тврди да ће дјеца борачких категорија бити додатно бодована.

Новина се очекује и у запошљавању по “уговору о дјелу”. Без јавног конкурса ни то неће бити могуће, што није био случај до сада.

Предсједник скупштинске комисије за запошљавање Синиша Голић истиче да је жеља свих да то буде објективније јер смо сви оптерећени тиме и жеља свих би била да буду најбоље примљени, поготово у јавном сектору.

Запошљавању без надзора јавности такође се мора стати у крај, тврде у Влади и Скупштини.

Потпредсједник Скупштине Дистрикта Иво Филиповић каже да то треба да буде под оком јавности јер је оно и око камере, присуство свих заинтересованих кандидата који буду присутни приликом испитивања одређених кандидата.

Начелна сагласност владајућих странака је постигнута о новом начину запошљавања.

Очекују се конкретни и прецизни модалитети, под, како кажу, будним оком јавног мњења.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img