spot_img
spot_img

Brčko: SP uputio podršku štrajkovima

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Povodom generalnog štrajka radnika JZU „Zdravstveni centar Brčko“, danas su se oglasili iz brčanske Socijalističke partije, te dali podršku nezadovoljnim radnicima.

Ovo saopštenje prenosimo u cjelosti, bez izmjena.

Socijalistička partija je stranka koja se bori za unapređenje položaja radnika i bezuslovno podržava radnička i ljudska prava.

Ovim putem želimo da uputimo podršku i pomoć nezadovoljnim radnicima JZU „Zdravstveni centar Brčko“ i osiguranicima Fonda zdravstvenog osiguranja koji su se zbog neadekvatnog vođenja politike menadžmenta ove dvije ustanove našli u problemu. Kako smo upoznati sa Odlukom o štrajku koja je dostavljena od strane Upravnog odbora Nezavisnog sindikata radnika u zdravstvu Brčko distrikta BiH a donjeta je zbog teškog socijalnog i ekonomskog položaja u kome se nalaze, smatramo zahtjeve radnika opravdanim i apleujemo da se izađe u susret njihovim zahtjevima u što kraćem roku.

Obzirom da Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH nije potpisao Ugovor o liječenju osiguranika odnosno korisnika sa Javnom zdravstvenom ustanovom „Zdravstveni centar Brčko“, postavljamo pitanje na koji način će se pacijenti liječiti u narednom periodu i da li će im biti ugrožena njihova osnovna prava?!

Brčko distrikt kao grad koji je nekada bio za primjer drugima „ogled za ugled“ nažalost se pretvorio u jednu nazadnu sredinu, koja se danas može pohvaliti nezadovoljnim građanima, štrajkovima, iseljavanju porodica i odlasku mladih. Ovo je jedina lokalna zajednica u BiH koja nema zaključen opšti ili granski kolektivni ugovor, kao garant osnovnih prava radnika i trenutno jedina zajednica u kojoj je najavljeno nekoliko štrajkova iz različitih društvenih sfera.

Duboko zabrinuti zbog lošeg položaja radnika sa žaljenjm gledamo na sve propuštene prilike koje aktuelna vlast nije znala da iskoristi ali gledajući u budućnost moramo konstatovati da su građani kroz organzovane štrajkove pokazali da su sposobni i udruženi u zajedničkoj borbi za svoja prava, te su se izdigli iznad međunacionalnih i stranačkih podjela u čemu im želimo srećan uspjeh.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img