Brčko: Sedam mjeseci zatvora službeniku Odjeljenja za zdravstvo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Senada Alića (49), službenika Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Distrikta, optuženog da je prošle godine primio novac radi trgovine uticajem u zapošljavanju. Pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH, Alić je za ovo krivično djelo nepravosnažno osuđen na osam mjeseci zatvora.

Zaposlenik Službe za boračko-invalidsku zaštitu, koji je krajem marta prošle godine uhapšen u okviru akcije kodnog naziva Biro, optužen je da je uz obećanje zaposlenja od jednog lica uzeo novac. Aliću je stavljeno na teret da je A. S, angažiranom u istoj službi po ugovoru o djelu, ukazao na javni konkurs na kojem bi mu za novac mogao osigurati da bude izabran, zatraživši da se izjasni o sumi koju je za to spreman platiti. Pošto je A. S. odgovorio da je spreman platiti 5 000,00 KM, Alić je rekao da je to malo za poziciju s platom od 1 900,00 KM, te da će se o samom iznosu naknadno dogovoriti – navedeno je u optužnici. Slobode je lišen 23. marta prošle godine, nakon susreta sa A. S. u jednom brčanskom lokalu i to pošto mu je A. S, po njegovim uputama, u auto ostavio kovertu s novcem.

- Reklama -

Po uspješno sprovedenoj antikorupcijskoj akciji, nastavljena je kriminalistička obrada slučaja i koordinaran tužilačko-policijski rad, a umjesto pritvora, kojeg je predložilo Tužilaštvo, sud je osumnjičenom izrekao mjeru zabrane sastajanja s jednim od svjedoka.

Istragu, vođenu u čvrstoj saradnji s Policijom Distrikta, Tužilaštvo je ubrzo okončalo podizanjem optužnice. Već za mjesec od hapšenja, 23. aprila 2021. g, Alić je optužen za krivično djelo primanja dara ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem (iz člana 376 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Optužnica Tužilaštva Distrikta za korupciju se, kao i većina prethodnih, odnosila se na javne službe distrikta Brčko, a ubrzo po podizanju, potvrđena je pred brčanskim osnovnim sudom. Nakon glavnog pretresa, na kojem je Tužilaštvo dokazalo optužbe protiv Alića, on je pred ovim sudom nepravosnažno osuđen na osam mjeseci zatvora. Jednako kao i Tužilaštvo, optuženi Alić presudu može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko distrikta BiH.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime