spot_img
spot_img

Брчко: Седам мјесеци затвора службенику Одјељења за здравство

spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Сенада Алића (49), службеника Одјељења за здравство и остале услуге Владе Дистрикта, оптуженог да је прошле године примио новац ради трговине утицајем у запошљавању. Пред Основним судом Брчко дистрикта БиХ, Алић је за ово кривично дјело неправоснажно осуђен на осам мјесеци затвора.

Запосленик Службе за борачко-инвалидску заштиту, који је крајем марта прошле године ухапшен у оквиру акције кодног назива Биро, оптужен је да је уз обећање запослења од једног лица узео новац. Алићу је стављено на терет да је А. С, ангажираном у истој служби по уговору о дјелу, указао на јавни конкурс на којем би му за новац могао осигурати да буде изабран, затраживши да се изјасни о суми коју је за то спреман платити. Пошто је А. С. одговорио да је спреман платити 5 000,00 КМ, Алић је рекао да је то мало за позицију с платом од 1 900,00 КМ, те да ће се о самом износу накнадно договорити – наведено је у оптужници. Слободе је лишен 23. марта прошле године, након сусрета са А. С. у једном брчанском локалу и то пошто му је А. С, по његовим упутама, у ауто оставио коверту с новцем.

По успјешно спроведеној антикорупцијској акцији, настављена је криминалистичка обрада случаја и координаран тужилачко-полицијски рад, а умјесто притвора, којег је предложило Тужилаштво, суд је осумњиченом изрекао мјеру забране састајања с једним од свједока.

Истрагу, вођену у чврстој сарадњи с Полицијом Дистрикта, Тужилаштво је убрзо окончало подизањем оптужнице. Већ за мјесец од хапшења, 23. априла 2021. г, Алић је оптужен за кривично дјело примања дара или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376 став 1 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Оптужница Тужилаштва Дистрикта за корупцију се, као и већина претходних, односила се на јавне службе дистрикта Брчко, а убрзо по подизању, потврђена је пред брчанским основним судом. Након главног претреса, на којем је Тужилаштво доказало оптужбе против Алића, он је пред овим судом неправоснажно осуђен на осам мјесеци затвора. Једнако као и Тужилаштво, оптужени Алић пресуду може побијати жалбом пред Апелационим судом Брчко дистрикта БиХ.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img