spot_img
spot_img

Брчко: Промовисана монографија „Емир Кустурица: Култ маргине“

spot_img
spot_img

У Брчком је синоћ представљена монографија „Емир Кустурица: Култ маргине“, аутора Горана Гоцића.

Монографија “Емир Кустурица: култ маргине” је једина ауторизована биографија Емира Кустурице и представља својеврсни водич кроз филмску магију овог свјетски познатог и славног умјетника. Једна од најуспешнијих филмских књига, са ових простора у свијету, илустрована је са до сада необјављеним фотографијама из приватне и професионалне архиве режисера.

Aутор Горан Гоцић о монографији славног режисера каже да је књигу издао још 2000. године у Великој Британији и тек неколико година касније је угледала свијетлост дана на нашим просторима.

„Када говоримо о Емиру чини ми се да је увијек на страни слабијих и то његови филмови говоре највише. Учинило ми се кроз његов рад да прави култ слабије стране и њихових јунака који су у ниском модусу и који су на неки начин инфериорни у односу на просјечног човјека,“ истакао је Гоцић.

Он је додао да је спремајући ово дјело прочитао све што је до сада објављено о Емиру Кустурици и његовом раду.

У име издавача Александар Гајшек је рекао да је његова издавачка кућа објавила ово дјело које је настало прије 20 година те да је почаствована што је превела и донијела ово дјело нашој пробраној читалачкој публици.

„Угледни недељник „Обзервер“ на крају 2002. године објавио је листу најбољих филмских књига које су објављене на енглеском језику те године и Гоцићева књига је била међу првих пет“, нагласио је Гајшек додавши да је грађа допуњена још из приватне фото архиве Емира Кустурице.

„Људи очекују да је монографија стерилна књига гдје ће се пратити хронологија нечијег живота и стваралаштва, међутим ово је књига коју док читате имате осјећај као да гледате Кустуричине филмове. Пуна је емоција, цитата и фотографија и обузме ваз заправо једно катазично осјећање,“ рекао је Гајшек.

У име Конзервативног клуба Брчко, који је уједно и организатор синоћне промоције, Мирослав Ковачевић је рекао да је ријеч о књизи која после београдске промоције долази у наш град те да Брчко у много чему прати те трендове.

Промоција монографије „Емир Кустурица: Култ маргине“ је одржана у Културно административном центру „Патријарх српски Павле“.

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img