Brčko: Problem nedostatka specijalista briga za budućnost

Zdravstveni centar Brčko, koji zapošljava oko 730 ljudi, suočava se sa nedostatkom kadra, prije svega ljekara specijalista.

Ovaj problem vremenom će postajati sve veći, usljed manjka finansijskih sredstava za specijalizaciju i trenda odlaska u inostranstvo sve većeg broja ljekara.

Bolnica u Brčko distriktu na specijalizaciju redovno šalje određeni broj specijalista manje od potrebnog jer, kaže direktor ove Bolnice, finansije limitiraju sve.

Sredstva koja Bolnica izdvaja za školovanje ljekara na specijalizaciji, koja obično traje četiri do šest godina, a nerijetko i duže, su velika – više od 4.000 maraka mjesečno.

Bez toga ova ustanova nema budućnosti. Međutim, tad počinju problemi.

“U zadnjih mjesec dana mi smo imali dva slučaja da jedan mladi ljekar, koji je na početku specijalizacije, možemo tako reći, podnese zahtjev za sporazumni raskid radnog odnosa. Ide u inostranstvo, čovjek je sebi tamo obezbijedio mjesto. Isplatio je ono što je dugovao ustanovi”, kaže prim. dr Dušan Stokić, direktor brčanske Bolnice.

Kada ljekar završi specijalizaciju i napusti Bolnicu, a nema sredstava da uloženi novac vrati, slučaj završava na sudu.

Međutim, već su izgubljeni vrijeme i novac, a problem nedostatka kadra ostaje. Zbog toga je, smatra doktor Stokić, potrebno promijeniti pravilnik o specijalizaciji.

“Mi sad razmišljamo kako da se taj pravilnik o specijalizacijama, koji je inače u nadležnosti Vlade i Odjeljenja, promijeni. Kako da mi u ugovor unesemo neke klauzule koje će nas dodatno zaštititi, neke dodatne garancije. Ja sam čak razmišljao, ne znam da li je to moguće, o nekim bankarskim garancijama”, pojašnjava prim. dr Stokić.

Trenutno u Bolnici radi 28 ljekara i za ovu godinu su dobili pet specijalizacija.

Direktor napominje da za sada uspjevaju da funkcionišu normalno, ali su problem dežurstva i nepredviđene okolnosti.

“Nije kritično nigdje, ali biće, naprimjer na anesteziji, internom, na ginekologiji…”, precizira prim. dr Stokić.

Evidentni nedostatak ljekara koji su na specijalizaciji premošćava se angažovanjem ljekara opšte prakse na njihovo mjesto, i povremenim angažovanjem specijalista penzionera u specijalističko-konsultativnoj službi.

 

 

 

(rtvbn.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime