spot_img
spot_img

Брчко: Приједлог буџета у скупштинској процедури

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Посланици Скупштине Брчко дистрикта разматрали су данас Приједлог буџета дистрикта за ову годину од 238.227.961 КМ и сагласили се да јавне расправе о овом документу буду одржане 16, 17. и 20. фебруара у Дому културе.

Градоначелник Брчког Есед Кадрић изјавио је новинарима након ванредне сједнице Скупштине да су локални приходи у овој фази умањени, али да су опредјељења новог сазива Владе дистрикта да ради на повећању прихода.

“Врло брзо ћемо усвојити закон о играма на срећу који ће донијети неколико милиона КМ у буџет Брчко дистрикта. Активираћемо и начин функционисања концесије у дистрикту по основу кориштења многих природних ресурса, од чије експлоатације у овом моменту немамо никаквих прихода”, навео је Кадрић.

Кадрић је додао да ће се радити на томе да се у дистрикту опорезује луксузна роба, као и на смањењу материјалних трошкова у свим институцијама које се финансирају из буџета.

Он је рекао да је за наставак радова на градском стадиону предвиђено 5.000.000 КМ, да ће се радити на рестаурацији старог дијела града и уређењу фасада, као и новим регулационим плановима.

Потпредсједник Скупштине Брчко дистрикта Иво Филиповић очекује да ће буџет дистрикта за ову годину бити усвојен до истека рока за привремено финансирање, односно до 31. марта.

Он је напоменуо да ће грађани примједбе и сугестије на буџет дистрикта, осим на јавним расправама, моћи да доставе лично у Скупштину дистрикта или онлајн.

У приједлогу буџета задржан је исти ниво социјалних давања као и претходних година, у износу од 19.796.000 КМ, и то за давања на основу Закона о дјечијој заштити издвојено је 11.825.000 КМ, а по Закону о социјалној заштити 7.971.000 КМ.

За набавку ковид тестова планирано је 800.000 КМ, за набавку вакцина 505.000 КМ, те 200.000 КМ за набавку једнократне заштитне опреме.

За наставак програма мјера за санацију штете привредним субјектима, у складу са Законом о ублажавању негативних економских посљедица изазваних пандемијом вируса корона, издвојено је 1.500.000 КМ.

Планирана су и издвајања Фонду за националне мањине према Закону о заштити права припадника националних мањина БиХ.

За наставак програма самозапошљавања у привреди и пољопривреди издвојен је исти ниво средстава као и претходних година, по 500.000 КМ.

За донације које се дају у складу са Законом о додатним правима бораца и ратних војних инвалида издвојено је 2.340.000 КМ, док је за стипендирање студената са подручја дистрикта Брчко планирано 1.020.000 КМ.

Јавне расправе о Приједлогу буџета дистрикта Брчко биће одржане у брчанском Дому културе 16. и 17. фебруара у 17:00 часова, те 20. фебруара у 12:00 часова.

 

 

 

(srna)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img