Brčko: Prihvaćen prijedlog o uspostavljanju registra zaposlenih u javnoj upravi

Skupština Brčko distrikta danas je jednoglasno dala podršku Prijedlogu o uspostavljanju registra zaposlenih i imenovih lica i njihovih primanja po različitim osnovama u organima javne uprave, institucijama, javnim preduzećima, ustanovama, zavodima i fondovima u distriktu.

Gradonačelnik Brčkog Siniša Milić rekao je da će na osnovu tog registra javnost biti detaljno upoznata o broju zaposlenih u javnom sektoru i njihovim pojedinačnim primanjima.

“Uz njihova imena biće iskazana ukupna zbirna primanja i vjerujem da ćete se iznenaditi kolika su primanja pojedinaca po različitim osnovama. To jeste u skladu sa zakonom, ali nije baš moralno”, rekao je Milić novinarima.

Milić je napomenuo da je zamisao da u ovom trenutku registrom upravlja Pododjeljenje za ljudske resurse, dok će u, konačnici, to biti registar kojim će upravljati Kancelarija za prevenciju korupcije.

“Drago mi je da je data podrška i za uspostvaljanje drugih registara i objavu svih podataka o trošenju javnog novca. Sve će ovo ustanoviti jedan transparentniji odnos javnog sektora i svih institucija u pogledu trošenja javnog novca i učiniti da povjerenje građana u institucije distrikta bude na većem nivou”, istakao je Milić.

On je podsjetio da prošle godine nije dopustio povećanje plata zaposlenih u Vladi, prije svega, članovima Vlade i gradonačelniku, te da povećanje plata nije dopustio ni predsjednik Skupštine.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime