spot_img
spot_img

Брчко: Потрошачка корпа за једну породицу око три хиљаде КМ

spot_img
spot_img
spot_img

Просјечна четворочлана породица да би покрила основне животне трошкове током једног мјесеца треба да издвоји нешто мање од три хиљаде КМ. Свакодневна поскупљења основних животних намирница највише пензионерима отежавају свакодневни живот.

Синдикална потрошачка корпа у БиХ за мјесец јун износи 2.768 КМ, израчунао је Савез самосталних синдиката. Просјечна плата исплаћена за април била је 1.233 КМ, минимална плата је 596 КМ, тако да је покривеност синдикалне потрошачке корпе просјечном платом 44,54 одсто, а минималном 21,53 одсто.

Просјечна плата исплаћена у ФБиХ, према посљедњим објављеним подацима Федералног завода за статистику, износи 1.275 КМ, а минимална плата према одлуци Владе ФБиХ је 596 КМ. Минимална плата у Републици Српској је за 104 КМ већа, а опет недовољна за основне животне трошкове.

Из Синдиката Брчко дистрикта поручују да је незадовољство радника све веће и то посебно реалном сектору. Предсједник Синдиката Брчко дистрикта Игор Бабић каже да је разлог повећања потрошачке корпе у БиХ, па и код нас у Дистрикту, поскупљење хране, а она процентулано највише узима учешће у процентуалном израчунавању висине потрошачке корпе.

Из Синдиката кажу да је потрошачка корпа за јуни мјесец ове године повећана за 19 КМ у односу на мјесец раније и да је то тренд свеопштег поскупљења у БиХ, које је видљиво и у Дистрикту.

Бабић је рекао да је приликом израде синдикалне потрошачке корпе у обзир узета просјечна плата исплаћена у БиХ те минимални трошкови живота четворочлане породице.

„Да би се израчунала потрошачка корпа једне четворочлане породице издваја се 42,51 одсто трошкова за прехрану, 14,19 одсто на становање и комуналне услуге, потом 10,91 одсто на одјећу и обућу, а на образовање и културу се издваја 11,28 одсто“, навео је Бабић додавши да за превоз треба издвојити 5,02 одсто а на одржавање домаћинства још 7,28 одсто као и на набавку хигијене и одржавање здравља додатних 8,81 одсто.

Питали смо наше суграђане како једна четворочлана породица са овим примањима може да покрије основне животне трошкове и рекли су нам да са данашњим примањима ако оба старија члана породице раде могу покрити једва 80 одсто трошкова живота, те да им је потребан неки додатни посао.

Из Синдиката наводе да су приликом израде потрошачке корпе у обзир узети минимални трошкови живота четворочлане породице коју чине двије одрасле особе и двоје дјеце, од којих је једно средњошколац, а друго основац.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img