spot_img
spot_img

Brčko: Potrošačka korpa dostigla 2.000 KM

Published:

spot_img

Prosječna neto plata u Brčko distriktu iznosi 885,6 maraka, dok je potrošačka korpa premašila dvije hiljade maraka, jer samo troškovi ishrane, stanovanja i komunalnih usluga  iznose preko hiljadu maraka, kaže za Radio Brčko Ilija Kalajdžić sekretar Sindikata distrikta.

Prema njegovim riječima  na taj iznos  za troškove  četvoročane  porodice treba dodati  školovanje najmanje dvoje djece, obuću, odjeću , održavanje domaćinstva, bez planiranja  porodičnog  izlaska  u restoran ili neki kulturni događaj.

“Potrebne su  najmanje dvije prosječne plate za normalan- skroman  život, što je za većinu nemoguće, a da ne govorimo o brojnim  problemima u oblasti rada i kapitala, pa nije ni čudo što mnoge porodice odlaze sa ovih prostora”, smatra Kalajdžić.

Prema njegovim riječima  na području distrikta živi  više od 11 hiljada penzionera sa prosječnim  penzijama nešto većim od 330 maraka.

“Pitamo se ko može živjeti sa tim novcem. Jako teška socijalna slika, i nešto se mora uraditi kako bi se status i ovih ljudi popravio jer novaca ima samo ih treba ravnomjerno rasporediti”, ističe Klajdžić.

On kaže da Sindikat još uvjek čeka da Vlada u proceduru stavi donošenje novog Zakona o radu koji je usaglašen sa poslodavcima još prije osam  mjeseci. Inače, Vlada je bila u obavezi da Zakon o radu donese još 2016. godine.

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img