Brčko: Pomor ribe u Brci

U rijeci Brci nizvodno od mosta na Klancu pa do brčanskog naselja Rosulje došlo je do pomora ribe, tako da je u ponedjeljak na stotine uginulih primjeraka plutalo uz obalu.

Na mjesto ekološkog incidenta izašli su pripadnici lokalne policije i dežurni tužilac, te veterinarski i inspektor za vodoprivredu.

- Reklama -

Pretpostavlja se da je zbog niskog vodostaja Brke u tom dijelu i velikog broja kanalizacionih ispusta došlo do povećane koncentracije fekalnog sadržaja u vodi, što je izazvalo smanjenje kiseonika.

“Radnici Javne veterinarske službe su danas uzeli uzorke uginule ribe da bi se obdukcijom utvrdio uzrok smrti. Ukoliko se ispostavi da je u pitanju asfiksija kao što pretpostavljamo, završićemo taj slučaj, a ukoliko to ne bude uzrok uginuća, uzorke ćemo poslati na toksikološku analizu u neku od referentnih laboratorija, ili na Veterinarski fakultet u Sarajevu ili u Veterinarski institut “Vaso Butozan” u Banjaluci” izjavila je veterinarski inspektor Enida Beganović.

Predsjednik ekološkog udruženja “Dar prirode” Brka Zehrudin Pekarić smatra da je iz kanalizacije u rijeku izbačena određena količina neke otrovne supstance.

“Stradale su samo male ribe dok su velike uspjele da pobjegnu uzvodno ili nizvodno van domašaja otrova. Da je u pitanju smanjenje koncentracije kiseonika stradale bi svi primjerci”, rekao je Pekarić.

Inspektorka Beganović podsjeća da je sličan incident u Brci bio i 25. juna prošle godine, kada se ispostavilo da su ribe uginulče zbog nedovoljne koncentracije kiseonika.

Ona je rekla da će javnost biti blagovremeno upoznata o rezultatima analiza, nakon ovog ekološkog incidenta

 

 

 

(rtvhit.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime