Brčko: Položen kamen temeljac za izgradnju Univerzitetskog grada “Kalos”

Predsjednik Skupštine Brčko ditrikta Siniša Milić, zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić i akademik Nedeljko Stanković položili su danas kamen temeljac za izgradnju Univerzitetskog grada „Kalos“ u našem gradu.

Budući prvi kampus ovakve vrste u Brčkom biće izgrađen na površini od 28.000 metara kvadratnih i sadržavaće ukupno četiri zgrade namijenjene studentima. Univerzitetska zgrada površine 7.000 metara kvadratnih biće izgrađena za 120 dana, dok je izgradnja tri zgrade sa po sto stambenih jedinica u sklopu kampusa planirana za početak iduće godine, saopštili su predstavnici Evropskog Univerziteta iz Brčkog koji su ujedno i investitori ovog projekta.

- Reklama -

Obraćajući se novinarima nakon polaganja kamena temeljca za izgradnju kampusa, predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić čestitao je menadžmentu Evropskog Univerziteta u Distriktu na ovom poslovnom poduhvatu koji se, kako je rekao, podudara sa planovima sa ambicijama vlasti da Brčko bude studentski grad.

„Nadam se da je ovo samo početak izgradnje jednog kvalitetnog obrazovnog visokoškolskog procesa u Brčkom, jer obrazovni proces ne čine samo zgrade i nadam se da ćemo sa menadžmentom svih univerziteta i fakulteta u našem gradu zajednički izgraditi daleko kvalitetniji obrazovni proces iz kojeg će izaći kvalitetni kadrovi koji će svojim znanjem odgovoriti svim izazovima ove lokalne zajednice, a i mnogo šire“, istakao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta Anto Domić čestitajući upravi Univerziteta na ovom projektu je rekao da je opšte poznato da su države koje imaju dobro visoko obrazovanje ekonomski razvijene i imaju visoki društveni standard.

„Danas svjedočimo početku radova na izgradnji studenskog kampusa i to je dobar put ka kreiranju novih znanja koja će kasnije proizvesti i konkretne razvojne projekte u Brčko i BiH“, naglasio je Domić dodajući da bez ovako jednog kampusa nije moguće organizovati nastavu po savremenim standardima.

Akademik profesor doktor i vlasnik Evropskog Univerziteta u Brčkom Nedeljko Stanković rekao je da je novac namijenjen za finansiranje ovog projekta iz ličnih sredstava i za sledeću godinu najavio dolazak više od 600 studenata iz Indije i 150 studenata iz Italije.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime