spot_img

Brčko: Poljoprivrednici ne znaju kako realizovati ovogodišnju sjetvu bez novca (VIDEO)

Published:

U Distriktu Brčko još nije završena isplata podsticaja za poljoprivredu za prošlu godinu. Dovedeni su u pitanje ovogodišnji usjevi, a nisu isključena ni moguća poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

Teufik Husić potpredsjednik je Udruženja poljoprivrednika Distrikta. Finansijski je prezadužen jer nije dobio podsticaje za jesenju sjetvu 2015. niti za prošlu godinu. Tvrdi da je za njega situacija vrlo kritična, zbog čega ne zna kako realizovati ovogodišnju sjetvu bez novca.

Husić tvrdi da 80 posto od ukupno 1.500 poljoprivrednika iz brčanskog Udruženja nije dobilo novac. Nadležni u brčanskom Odjelu za poljoprivredu tvrde da je isplaćen tek dio podsticaja i da posao neće biti tako brzo okončan, jer obrada predmeta po zahtjevima još traje.

Kako kaže Saša Tanić, šef Odjela za poljoprivredu, Vlada im je naložila da do 31. marta obrade i završe sve predmete i da pokušaju stići da do kraja aprila isplate sve podsticaje – bit će isplaćivani u 100-postottnom iznosu jer su sredstva osigurana i rebalansom.

Poljoprivrednici su podnijeli preko 4.000 zahtjeva za podsticaje, a u prošlogodišnjem budžetu je osigurano više od devet miliona maraka. Ali slaba je to utjeha farmerima, čiju sjetvu blokira sporost administracije i stvara dodatne komplikacije, koje će sasvim sigurno dovesti i do poskupljenja poljoprivrednih proizvoda.

Pogledajte video prilog FTV:

[fb-e url=https://www.facebook.com/federalna/videos/1651002754915186/]

 

 

(federalna.ba)

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img