spot_img
spot_img

Brčko: Pokrenuta skupštinska inicijativa za donošenje odluke o neradnoj nedjelji u Distriktu

spot_img
spot_img

Na posljednjoj sjednici brčanske Skupštine pokrenuta je inicijativa da Distrikt bude još jedno područje u Bosni i Hercegovini u kojoj nedjeljom neće raditi trgovine, odnosno da se donese odluka o neradnoj nedjelji. Poput Bijeljine, Zvornika, Livna, Čapljine i u Brčkom bi trebalo donijeti skupštinsku odluku o proglašenju neradne nedjelje u trgovačkoj djelatnosti.

„Osnovni motiv zbog kojeg pokrećemo ovu aktivnost je želja da damo šansu da kompletna porodica bude na okupu nedjeljom, jer je porodica stub društva. A poznato je da u trgovačkoj djelatnosti radi preko 70 procenata žena“, rekao je u ime predlagača incijative Socijalističke partije zastupnik u Skupštini Distrikta dr Živan Nikolić, dodavši da prijedlog ide u pravcu i zaštite elementarnih prava radnika.

U Socijalističkoj partiji vjeruju da će inicijativa biti podržana od svih zastupnika, bez obzira što prijedlog dolazi iz redova opozicije.

„Ovo je životni problem, ovo nije opozicija i pozicija, tim prije što u 70 posto zemalja članica Evropske unije, ovaj zakon funkcioniše“, zaključio je dr Živan Nikolić.

Ovu inicijativu Skupšina bi trebala razmatrati na jednoj od narednih sjednica, najkasnije do kraja narednog mjeseca.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img