spot_img
spot_img

Брчко: Појачан инспекцијски надзор намирница

spot_img
spot_img
spot_img

Инспектори Инспектората Брчко дистрикта БиХ од почетка године провели су око 40 контрола исправности намирница које су осјетљиве на високе температуре.

Главни инспектор Инспектората Брчко дистрикта БиХ Зоран Гајић за Радио Брчко навео је да је недавно у једном пословном субјекту затечено неисправно животињско месо које је било у промету, субјект није имао потврду о обављеном санитарном прегледу, те му је изречена казна од 400 КМ. Он је назначио да је 40 контрола од стране инспектора урађено искључиво на намирницама које су осјетљиве на високе температуре.

„У тим контролама је утврђено да се намирнице чувају, складиште и прометују у складу са Законом о храни и као и у складу са Законом ветеринарству“, појаснио је Гајић.

Он је даље казао, да је приликом поменутих контрола утврђено да поједини радници који су у контакту са храном немају потврде о обављеним санитарним прегледима и исправне здравствене књижице. У том погледу инспекција је налагала субјектима да изваде санитарне књижице , односно да ураде прописане санитарне прегледе како би упосленици који су у контакту са храном имали потврду да су здрави, а потрошачи имали на полицама уредне производе које могу користити за своје потребе.

Говорећи о пословним субјектима који послују са намирницама које су осјетљиве на високе температуре Гајић је поручио да исти декларишу тај производ, те да посједују одговарајуће складиште са расхладним системом, односно ланцем за чување производа осјетљивих на више температуре.

Усљед напријед реченог Гајић је најавио појачане контроле намирница за јули и август који су у правилу најтоплији мјесеци у години. Он је апеловао на купце да обрате додатну пажњу на декларације и карактеристике код намирница које су осјетљиве на високе температуре.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img