spot_img
spot_img

Brčko: Pojačan inspekcijski nadzor namirnica

spot_img
spot_img

Inspektori Inspektorata Brčko distrikta BiH od početka godine proveli su oko 40 kontrola ispravnosti namirnica koje su osjetljive na visoke temperature.

Glavni inspektor Inspektorata Brčko distrikta BiH Zoran Gajić za Radio Brčko naveo je da je nedavno u jednom poslovnom subjektu zatečeno neispravno životinjsko meso koje je bilo u prometu, subjekt nije imao potvrdu o obavljenom sanitarnom pregledu, te mu je izrečena kazna od 400 KM. On je naznačio da je 40 kontrola od strane inspektora urađeno isključivo na namirnicama koje su osjetljive na visoke temperature.

„U tim kontrolama je utvrđeno da se namirnice čuvaju, skladište i prometuju u skladu sa Zakonom o hrani i kao i u skladu sa Zakonom veterinarstvu“, pojasnio je Gajić.

On je dalje kazao, da je prilikom pomenutih kontrola utvrđeno da pojedini radnici koji su u kontaktu sa hranom nemaju potvrde o obavljenim sanitarnim pregledima i ispravne zdravstvene knjižice. U tom pogledu inspekcija je nalagala subjektima da izvade sanitarne knjižice , odnosno da urade propisane sanitarne preglede kako bi uposlenici koji su u kontaktu sa hranom imali potvrdu da su zdravi, a potrošači imali na policama uredne proizvode koje mogu koristiti za svoje potrebe.

Govoreći o poslovnim subjektima koji posluju sa namirnicama koje su osjetljive na visoke temperature Gajić je poručio da isti deklarišu taj proizvod, te da posjeduju odgovarajuće skladište sa rashladnim sistemom, odnosno lancem za čuvanje proizvoda osjetljivih na više temperature.

Usljed naprijed rečenog Gajić je najavio pojačane kontrole namirnica za juli i avgust koji su u pravilu najtopliji mjeseci u godini. On je apelovao na kupce da obrate dodatnu pažnju na deklaracije i karakteristike kod namirnica koje su osjetljive na visoke temperature.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Povezano

spot_img
spot_img

Poslednje vijesti

spot_img
spot_img