spot_img
spot_img

Брчко: Под плаштом заштите виталних националних интереса блокирају рад институција

spot_img
spot_img
spot_img

Брчко као прокламована мултиетничка средина, полако показује лица и наличја политичара, који под плаштом заштите виталних националних интереса, блокирају процесе и рад институција.

Посљедни случај у низу је противљење бошњачких посланика у парламенту Дистрикта, измјени Закона о фискалним системима, јер њихов кадар није именован за вршиоца дужности директора Канцеларије за превенцију корпуције.

Колатерална штета националног пребројавања у Скупштини дистрикта, овај пут је брчанско правосуђе, које пола године не рјешава предмете, због штрајка адвоката, којима је наметнута фискализација.

– Обустава рада адвоката је и даље на снази. Тако да су судови и принуђени да и даље одлажу своја рочишта. Оно што можемо рећи је актуелан број. Са данашњим даном, јесте са данашњим даном, 941 рочиште које је одложено – навео је ортпарол Правосудне комисије дистрикта Брчко Дејан Ђуровић.

Брчански адвокати, који су чланови ентитетских комора, упорно истичу да нису против фискализације и пореза, него против утицаја на независност ове дјелатности.

– Овдје је да кажем присутна блокада владавине права, односно да грађани Брчко дистиркта могу остваривати своја права пред судовима и другим надлежним иснституцијама и органима Брчко дистирикта – истакао је члан Протесног одбора адвоката у дистиркту Брчко Миленко Марјановић.

У посланичком клубу брчанског СДА правдају се тиме да је у политици све трговина и да не виде зашто би адовкати, били у бољем положају од фризера. А о именовању кадрова ће се, наводе и даље договарати.

– Све се повезује у политици. Па се може тумачити да је то ово за ово. Није. Неспоразума има код именовања, и ми ћемо то ријешити на сасвим један други начин и без овога, дакле повезивања са фискализаијом – сматра шеф Клуба посланика СДА у Скупштини дистрикта Брчко Адем Рибић.

Из свега наведеног за градоначелника Дистрикта Синишу Милића, логично је питање: коме је и зашто у интересу блокада рада правосуђа, тренирање строгоће над адвокатима и контрола Канцеларије за превенцију корупције.

– А већ сада се са тавким изричитим ставовима за кадровска рјешења, гдје се потенцира да мјесто директора те канцеларије треба да припадне представнику једног, другог или трећег народа, већ се делвавира рад саме те канцеларије, јер неко ту канцеларију види можда, као инструмент за заштиту својих, а за дисцпиплованње друга два народа – рекао је градоначелник дистрикта Брчко Синиша Милић.

Да ли се у дистиркту Брчко, сви разумију и да ли се може водити усаглашена и одговорна мултиетничка политика, која је у служби грађана, демократије и економског просперитета, показаће наредна засједања локланог парламента.

 

 

 

(rtrs.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img