Brčko: Pod nadzorom osam osoba, za sada bez simptoma koronavirusa

Nakon današnje vanredne sjednice Vlade Brčko distrikta na kojoj je raspravljano o koronavirusu, javnosti su se obratili šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović i šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić.

Pezerović je rekao da se trenutno pod zdravstvenim nadzorom nalazi 7 građana Brčko distrikta BiH koji su boravili u Italiji i jedan strani državljanin (Italijan).

„Sva ova lica se nalaze pod zdravstvenim nadzorom, borave kod kuće i redovno se javljaju telefonom u Pododjeljenje za javno zdravstvo i za sada nemaju simptome respiratornih infekcija. Situacija u Brčkom u vezi sa ovim virusom nije alarmantna i ne treba dizati paniku. Odjeljenje će i dalje pratiti situaciju, preduzimati potrebne mjere i obavještavati stanovništvo o postupcima i radnjama koje treba preduzimati, a u saradnji sa odjeljenjima Vlade i institucijama Distrikta, entitetskim ministarstvima zdravstva, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom bezbjednosti BiH, Graničnom policijom i Svjetskom zdravstvenom organizacijom”, dodao je Pezerović.

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je da je postupak stavljanja pod zdravstveni nadzor procjena epidemiologa, a da su pod ovakav nadzor stavljeni i prosvjetni radnici sa područja distrikta koji su boravili u Italiji.

„S obzirom da je jedan direktor škole iz koje su tri prosvjetna radnika boravila u Italiji došao u Pododjeljenje, mi smo predložili da se sva ta djeca, odnosno roditelji jave na naš broj telefona i njih se jako mnogo javilo. Djeca za sada nemaju nikakve simptome i naša je procjena da ne treba u ovom trenutku školu zatvarati niti preduzimati bilo koje druge mjere. Sve što preduzimamo radimo u konsultaciji sa entitetskim vlastima, i s njima smo se konsultovali i ovom prilikom”, pojasnila je Nikolić.

Ona je navela da je u BiH stiglo 1.000 testova za korona virus, od čega je Tuzla dobila 70.

„Ne testiraju se svi nego samo građani koji su bili na putu i imaju simptome respiratorne infekcije. Ukoliko bismo mi nekog pacijenta poslali u neki veći centar u BiH na testiranje, njihov konzilijum sastavljen od infektologa i epidemiologa donosi odluku da li je potrebno da se taj pacijent testira ili ne. Ponavljam da nema mjesta panici ni što se tiče školske djece, te da ćemo i dalje pratiti situaciju”, istakla je Nikolić.

89. vanredna sjednica Vlade na temu korona virusa nalazi se u stalnom zasjedanju.

 

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime