spot_img
spot_img

Почела кампања „ПОШТУЈ ЖИВОТ, НЕ ОРУЖЈЕ”

spot_img
spot_img

Ватреним оружјем почини се више од половине убистава у БиХ, од чега се у 95 посто случајева користи нелегално оружје!

Под слоганом “Поштуј живот, не оружје” почела је велика кампања која се истовремено проводи на цијелој територији Босне и Херцеговине, а као одговор на велики број инцидената узрокованих ватреним оружјем са трагичним посљедицама који су се догодили у блиској прошлости. Циљ кампање је подизање свијести јавности о опасностима посједовања ватреног оружја и тешким посљедицама по живот и здравље људи, али и позив на конкретну општу акцију како би се спријечили случајеви употребе оружја, те превенирао и смањио посјед нелегалног оружја у Босни и Херцеговини.

“Свака шеста смрт у Босни и Херцеговини повезана с ватреним оружјем посљедица је несретног случаја, док се ватреним оружјем почини више од половине убистава у Босни и Херцеговини, од чега се у 95 посто случајева користи нелегално оружје. Посебно забрињава чињеница да се убиства повезана са ватреним оружјем најчешће дешавају у приватним просторима, а свако друго убиство се десило у кући, стану или дворишту жртве. Убиства почињена у кругу породице чине скоро трећину свих убистава, што значи да је сваку четврту особу убијену у Босни и Херцеговини убио члан породице. Нажалост, жене су примарне жртве, а двије трећине свих убијених жена убију чланови породице. Скоро 40 посто убистава жена почињено је ватреним оружјем”, неке су од чињеница на које се упозорава кроз свеобухватну кампању “Поштуј живот-не оружје”.

Кампању проводе Полиција Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Министарство унутрашњих послова Републике Српске, те свих 10 кантоналних министарстава унутрашњих послова у Федерацији Босне и Херцеговине, уз континуирану информисаност и подршку Координационог одбора за контролу малог оружја и лаког наоружања у Босни и Херцеговини, а све у сарадњи са и техничком подршком коју пружа Развојни програм Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП у БиХ).

Кроз кампању ће током наредног периода фокус бити стављен на теме фемицида, одговорног држања оружја и предају нелегалног оружја. Кампања скреће пажњу и на то да недозвољено посједовање ватреног оружја представља значајан ризик за сигурност грађана и грађанки у Босни и Херцеговини, те позива на добровољну предају нелегалног оружја.

У складу са Законом о оружју и муницији Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, позивају се грађани да Полицији Брчко дистрикта Босне и Херцеговине добровољно предају минско експлозивна средства, оружје и муницију заосталу из ратног периода, позивом на бројеве телефона 122 или 049/233-200. Грађани који добровољно предају наведено оружје биће амнестирани од санкција уколико против њих већ није покренут поступак због недозвољеног држања минско експлозивних средстава, оружја и муниције.

Кампања је подржана је кроз пројекат „Превенција и смањење посједа нелегалног оружја у БиХ“, којег финансирају Њемачка, Низоземска, Шведска, Француска, Уједињено Краљевство и Норвешка, уз подршку Европске уније, кроз Мултилатерални повјерилачки фонд Уједињених нација (МПТФ), а проводи га УНДП у Босни и Херцеговини.

 

Стручни референт за односе с јавношћу
портпарол Полиције Брчко дистрикта БиХ
Џевида Хукичевић

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img