Brčko: Pandemija ukida brojna radna mjesta

Pandemija kovida u Brčkom ukida radna mjesta u ugostiteljstvu, drastično stanjuje fizički obim pojedinih proizvodnih preduzeća, a na farmama uvećava stočni fond, dok su pijace mesa, istovremeno, sve manje posjećene, upozoravaju poljoprivredici.

Pomoć Vlade Brčko distrikta preduzećima je, kažu u Udruženju privrednika, simbolična. Očekuju da nova vlada naredne godine, studioznim pristupom, rješava ovaj problem.

Ogroman broj zaposlenih u ugostiteljstvu direktno je pogođen zbog mjera kojima dva puta po 15 dana u ovoj godini nisu radili, jer se smatra da su izvorište zaraze. Pola radnika u “Bakarnom loncu”, ostalo je bez posla.

– Direktor je bio primoran da odjavi prepolovi broj radnika u firmi koja ima 70 zaposlenih. Na žalost, naše preduzeće nije u mogućnosti da ispoštuje radnike zbog ovih mjera – kaže Ljubomir Perić.

Proizvodnja je značajno umanjena i u firmi DMD iz Brčkog jer u samom preduzeću, kao i u preduzećima s kojima usko sarađuju, imaju veliki broj zaraženih. Uz to, potražnja za prostorom, takođe je manja.

– Opština je pomogla nekim preduzećima, ali ipak, ta pomoć je simbolična, nema tu adekvatne nadoknade. Prema tome, situacija je teška – ističe direktor ove firme Desimir Vasić.

U istom, ili sličnom, košu su i poljoprivrednici. Vajo Tejić je ove godine prodao mnogo manje prasića, nego prije pandemije, i to po cijeni manjoj za oko 30 odsto. Da mu nije podsticaja, farmu bi, kaže, zatvorio.

– Cijene su pala drastično, svinje se kreću od 2,20 do 2,50 maraka, i da nije podsticajnih sredstava u poljoprivredi, mi ne bi imali ništa – dodaje Tejić.

Vlada Brčkog je na krizu odgovorila nadoknadama za one koji nisu radili ili su smanjili svoju aktivnost. Biće im isplaćene nadoknade u iznosu bruto plata svakog zaposlenog. Za Udruženje poslodavaca ta pomoć je “neozbiljna‘‘.

– Te naknade koje se donose pojedinačno, kratkotrajno, trenutno su vrlo male i neozbiljne da bi se stvarno ublažilo i pomoglo tim privrednicima, posebno onima koji su najviše pogođeni – naglasio je potpredsjednik Udruženja provrednika u Brčkom Sreten Bogićević.

Privrednici, poljoprivrednici i ugostitelji su kategorični – prva pomoć vlade za spasavanje radnih mjesta, nije uspjela. Od nove vlasti zato traže studiozan, a ne površan, pristup saniranju posljedica pandemije, iz kojeg bi bio sačinjen realan plan za oživljavanje privrednog života u Distriktu.

 

 

 

(rtrs.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime