Brčko: Otvorena izložba VII sarajevskog likovnog salona

Umjetnička galerija Brčko distrikta BiH zvanično je otvorila izložbu umjetničkih djela VII sarajevskog likovnog salona podstičući saradnju i povezivanje sa institucijama kulture širom Bosne i Hercegovine.

“Povezivanje vremena i vizija, izuzetna je filozofija likovnih umjetnika. Izložba predstavlja važan iskorak ka zajedničkom djelovanju na unapređenju i saradnji kroz različite programske sadržaje vezane za umjetnost i kulturu”, kaže Sonja Đurović, kustos brčanske Galerije.

“Jedan od ciljva rada umjtničke galerije Brčko distrikta u 2019. godini jeste svakako povezivanje i saradnja sa institucijama kulture širom BiH. U ovo naravno ubrajamo i udruženja kao što je Udruženje likovnih umjetnika Sarajevskog kantona. Večerašnja izložba je jedna od kvalitetnijih izložbi koje smo do sada imali. Zahvaljujem se predsjedniku likovnih umjetnika sarajvskog kantona gospodinu Izetu Alečkoviću kao i gospodinu Dževdetu Tuzliću uredniku kulturnog programa BHTV-a na izvrsnoj saradnji i podršci. Nadam se da ćemo i u daljem radu uspjeti da realizujemo još ovakvih izložbi. Večeras smo imali priliku da vidimo radove izložene na VII sarajevskom likovnom salonu. Predstavljeno je četrdeset likovnih djela rađenih različitim likovnim tehnikama. U pitanju su različite poetike i djela koja su nastala nastala u različitim medijumima. Međutim djela koja su predstavljena večeras, objedinjena u jednu cjelinu predstavljaju jednu zajedničku umjetničku misao i stav umjetnika širom BiH”, dodaje kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta, Sonja Đurović za BDC televiziju.

- Reklama -

“Na ideju direktorice ove galerije i umjetnika Emira Osmića ovaj projekat je u potpunosti uspio. S obzirom da se sve desilo brzo i ideja da se ova izložba prenese iz Sarajeva ovamo, nismo mogli transportovati veće formate. Prenijeli smo onoliko koliko smo smatrali da će biti dovoljno da budu ispoštovani svi autori. Autori su poznati širom granica bivše Jugoslavije”, kaže Izet Alečković.

“Umjetnici su svjedoci vremena u zemlji koja je i dalje poligon neartikulisanih politika koje su usko povezane s kulturom”, rekao je gospodin Dževdet Tuzlić.

“Dolazak sarajevskih umjetnika u Brčko je jako važan čin kako bi se umjetnici uspostavili kao važna dimenzija u kulturnom prostoru BiH. Čini mi se da je nova geo-politička situacija dovela do toga da se umjetnici manje poznaju nego umjetnici bivše Jugoslavije. Ovo je jedna od incijativa koje treba podržati svakako”, kaže Dževdet Tuzlić, urednik kulturnog programa BHTV-a.

“Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo prisustvovati jednom ovakvom događaju. Ova izložba je sigurno jedan od najvrednijih dukata koje će brčanska sfera staviti u svoju seharu. Rijetke su prilike da se ovakva raskoš bosanskohercegovačkog slikarstva nađe na jednom mjestu. Mnogo je imena koji su vrhunski slikari i čast mi je što sam dio ove izložbe”, rekao je Jusuf Muharemović, umjetnik.

“Moje učešće u ovom projektu je minimalističko, ali likovni umjetnci su iskazali veliku zahvalnost na sebi svojstven način. Radeći na rekonsturkciji galerije pitao sam se čemu sva ta ulaganja u to međutim tek sad vidim koliko je to bogatstvo. Siguran sam da će ovi mladi ljudi uspjeti ovo sve dići na jedan viši nivo i da će Brčko distrikt u kulturnom pogledu sve više i više napredovati” dodao je Ferid Bijelić, sponzor.

Izložba će u narednih mjesec dana će biti na raspolaganju svim zainteresovanim građanima Brčko distrikta.

(brcko.tv)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime