spot_img
spot_img

Брчко: Отворена изложба посвећена животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

У оквиру манифестације „30 дана за 30 рођендана Српске“ синоћ je у Галерији „Сава Шумановић” у Брчком отворена изложба о животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа, аустријског књижевника који је за свој књижевни рад добио бројна признања међу којима и Нобелову награду 2019. године.

Изложбу су приредили проф. др Миливоје Унковић и проф. др Ранко Поповић. Коаутор изложбе проф. др Ранко Поповић овом приликом је рекао да је ова изложба мали дар великом човјеку – Хандкеу, научнику, књижевнику, академику и носиоцу Нобелове награде.

Поповић каже да је непосредни повод изложбе тај што је Хандке, добитник Нобелове награде, инострани члан Академије наука и умјетности републике Српске /АНУРС-а/ од 2008. године, као и промоција његовог дјела на начин да он не буде популаран само по ономе што се може о њему прочитати у штампи, него да његова дјела постану предмет интересовања читалаца.

“Они који га добро знају, читајући његова изворна дјела, кажу да је Хандке велики писац у њемачком језику, један од ријетких који помијерају границе у своме језику”, рекао је Поповић.

Према његовим ријечима, Хандке је један од највећих свјетских писаца данас.

„Потуно самосвојан интелектуалац, а за српски народ је учинио ваљда – колико не можемо ни измјерити. Оно што је он принио као жртву за своје увјерење о правди – не праву него правди – свјетској, и везао то за српски народ немјерљиво је“, нагласио је Поповић и додао да због тога треба стално популарисати његово дјело новим преводима.

„И гледати у њега као у врсту моралног орјентира, човјека који мисли својом главом са још неколико ријетких свјетских интелектуалаца какви су Харвуд или Чомски – свјетске величине и свјетске личности“, закључио је Поповић.

Проф. др Миливоје Унковић каже да је ова изложба њихов омаж према Хандкеу као члану АНУРС-а писцу и свему другом што он као ителектуалац представља.

„Радује ме сарадња Галерије АНУРС –а са „Просвјетом“ и овом Галеријом и право је задовољство што смо ову изложбу могли да вам уступимо“, рекао је Унковић.

Изложбом о животу и књижевном дјелу Петера Хандкеа званично је отворена и Галерија „Сава Шумановић“ која се налазу у просторијама Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Брчко.

Изложбу о Петеру Хандкеу званично је отворио предсједник СПКД „Просвјета“ Брчко Драган Томић.

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img