spot_img
spot_img

Брчко: Откупна цијена пшенице нижа и до 50 одсто у односу на прошлу годину

spot_img
spot_img
spot_img

Петар Бошњаковић, директор једне компаније која се бави велепродајом репроматеријала за пољопривреду и увозом и извозом житарица у Брчком каже да је цијена откупа пшенице за 45 до 50 одсто нижа у одоносу на исти период прошле године на подручју Дистрикта.

„Брчански пољопривредници нису задовољни овогодишњом тржишном цијеном пшенице која је знатно нижа него претходних година. Што се тиче тренутно откупне цијене пшенице, она се креће од 300 до 350 марака по тони плус ПДВ, док је прошле године цијена била 650 марака по тони плус ПДВ“, истакао је Бошњаковић.

Највећи проблем за пољопривредне произвођаче у овом тренутку, како објашњава Бошњаковић што је уложено моного новаца у репроматеријал као и труд, али по свему судећи ипак се неће исплатити.

Ратар из Брчког Јован Мијић каже да након двије године, које су биле успјешне за откуп пшенице, ова година ће се ипак памтити по њеном лошем роду, али и квалитету.

„Ове године сам засијао око 10 хектара пшенице и принос је веома лош, а цијена ниска. Планирам сачекати, можда дође до пораста цијене, а за сада пшеницу ћемо искорисити у сточну храну“, навео је Мијић.

Упркос овогодишњој ниској цијени откупа пшенице, да ствар буде још нелогичнија цијене пекарских производа су и даље у порасту.

 

 

(radiobrcko.ba)

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img