spot_img
spot_img

Брчко: Осуђен и бивши посланик Пејо Мендеш

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је кривицу Пеје Мендеша (52), оптуженог да је прије одржавања локалних избора 2020. године припремао извршење кривичног дјела преваре при гласању.

За припремање тог кривичног дјела и трговину утицајем бившем заступнику у Скупштини Брчко дистрикта БиХ изречена је јединствена казна затвора од шест мјесеци. За кривична дјела извршена с циљем да на изборима прибаве гласове Мендешу и Хрватској сељачкој странци, уз њега су на четири, односно на два мјесеца затвора, осуђени још и Јасмин Равкић (34) и Мато Глухаковић (48).

Њих је Тужилаштво Дистрикта оптужило да су у намјери да на преваран начин осигурају гласове првооптуженом, као кандидату Хрватске сељачке странке за Скупштину Дистрикта и носиоцу страначке листе, омогућили пријављивање већег броја грађана за гласање из иностранства. Стављено им је на терет да су непосредно и уз помоћ трећих особа прибавили особне и путне исправе од већег броја грађана с пребивалиштем у дистрикту Брчко, те их фотографисали ради злоупотребе. Након тога су идентификациони документи тих особа без њиховог знања и сагласности достављени Централној изборној комисији БиХ у прилогу образаца ПРП-1 Пријава за гласање изван БиХ. Како са наводи у оптужници, Мендеш је за то Равкићу, у вези његовом ранијом осудом у Сребренику, обећао кориштењем утицаја скупштинског заступника и страначке позиције осигурати замјену казне затвора радом за опће добро на слободи.

Сви су оптужени и пред Основним судом Дистрикта процесуирани за кривично дјело Припремање кривичног дјела (из члана 333 Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Усто, Мендеш је оптужен и за кривично дјело Примање награде или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376 став 1 Кривичног закона), а Равкић за кривично дјело Давање награде или другог облика користи за трговину утицајем (из члана 376а став 1 Кривичног закона).

Након што су пред судом закључили спроразуме о признању кривице с Тужилаштвом, Мендеш је осуђен на јединствену казну затвора од шест мјесеци. Њему је за примање награде или другог облика користи за трговину утицајем претходно утврђена казна затвора од пет мјесеци, док му је за припремање кривичног дјела, као и Глухаковићу, одмјерена казна затвора од два мјесеца. У одвојеном поступку Равкићу је изречена јединствена затворска казна од четири мјесеца тако што су му претходно утврђене казне затвора од три мјесеца за давање награде или другог облика користи за трговину утицајем, односно од два мјесеца за припремање кривичног дјела. Изузев одлуке о кривичноправној санкцији, оптужени пресуду могу побијати жалбом пред Апелационим судом.

 

 

 

 

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img