Brčko: Oštetio grad za 120.000 KM, kažnjen sa 4 mjeseca

Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dokazalo je optužbe protiv službenika Vlade u ovom gradu Boška Orlića, kojeg je krajem prošle godine optužilo za nesavjestan rad prilikom dodjele podsticaja u poljoprivredi za 2013. godinu.

Optuženog Orlića (43 godine), koji je zaposlen u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Osnovni sud u Brčkom je nakon glavnog pretresa nepravosnažno osudio na kaznu zatvora u trajanju od četiri mjeseca.

- Reklama -

On je optužen da je proveo postupke dodjele podsticaja fizičkim i pravnim licima bez zadovoljavanja svih potrebnih uslova, čime je distriktu Brčko prouzrokovana šteta od preko 120.000 konvertibilnih maraka.

Tužilaštvo je stavilo na teret Orliću da je suprotno odredbama Pravilnika o načinu i uslovima za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji sačinio, potpisao i u daljnju proceduru proslijedio nacrte odluka o izdvajanju novčanih sredstava za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2013. godinu.

Isplate sredstava za ove namjene vršene su licima koja nisu priložila potrebne isprave o ispunjavanja pojedinih uslova. Radi se o nedostajanju uvjerenja o izmirenim obavezama po osnovu doprinosa prema fondovima penzionog i invalidskog osiguranja, te dodjeli sredstava za podsticaje pravnom licu koje nema sjedište na području Distrikta.

Ocjenjujući da su dokazani svi optužni navodi Osnovni sud je optuženog Orlića oglasio krivim za krivično djelo nesavjesnog rada u službi (iz člana 381. stav (2) Krivičnog zakona Distrikta).

Ova presuda nije pravosnažna budući da je optuženi, jednako kao i Tužilaštvo, može pobijati žalbom.

 

 

 

 

 

(nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime