Brčko: Optužnica za pokušaj silovanja starice

- Reklama -

Nakon brze i sveobuhvatne istrage, koja je trajala dva mjeseca, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv DŽ.I. (50)* zbog sumnje da je u ovom gradu pokušao silovati 79-ogodišnju staricu u njenoj kući.

Optužnicom je ujedno zatraženo i produženje pritvora koji mu je nakon hapšenja određen zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta optužilo je DŽ.I. da je 26. novembra oko 17,00 sati, u njenoj kući u Brčkom, pokušao prisiliti na spolni odnos M.Đ., rođenu 1940. godine. DŽ.I. se tereti da je, nakon što je s maskom na licu kroz poluotvoren prozor u trpezariji ušao unutra, žrtvi zadao više udaraca po glavi i tijelu savladavši tako njen otpor. On je zatim pokušao spolni odnos s njom, a kada nije uspio, natjerao ju je na bludne radnje – navodi se optužnici.

Pripadnici Policije Distrikta uhapsili su DŽ.I. u 01.00. sat iza ponoći pri njegovom pokušaju da izađe i pobjegne kroz prozor kroz koji je i ušao u kuću žrtve. Nakon što je sproveden u prostorije Tužilaštva, gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog, određen mu je jednomjesečni pritvor. Njemu je zbog opasnosti da će ponoviti ili dovršiti pokušano krivično djelo pritvor najprije produžen za dva mjeseca, dok je optužnicom zatraženo i novo produženje ove mjere.

Tužilaštvo Distrikta nastavlja procesuiranje DŽ.I. stavljajući mu na teret da je upotrebom sile pokušao prisiliti drugog na spolni odnos. S tim u vezi, on je optužen za krivično djelo silovanja, u pokušaju (iz člana 200 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) s propisanom kaznom zatvora od tri do deset godina. Nakon brzo sprovedene istrage, Tužilaštvo je optužnicu protiv njega dostavilo na daljnji postupak Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, gdje je u cjelosti potvrđena.

*Preduzimanje radnji krivičnog gonjenja prema određenoj osobi ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica.

GLAVNI TUŽILAC
ZEKERIJA MUJKANOVIĆ

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime