Brčko: Od 4. maja rade i prodavnice odjeće za djecu

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH na današnjoj telefonskoj sjednici izmijenio je Naredbu koja se odnosi na mjere puštanja u rad privrednih subjekata u Brčko distriktu BiH kojom će u prvoj fazi, počevši od 4. maja 2020. godine, osim ranije navedenih moći da rade i prodavnice opreme i odjeće za novorođenčad i odjeće za djecu do šest godina, bez probavanja iste i uz strogo poštovanje epidemioloških mjera.

Štab za zaštitu i spasavanje izmijenio je i Naredbu o zabrani okupljanja i zajedničkog kretanja na osnovu koje je i dalje na snazi zabranjeno okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više lica na javnim mjestima i otvorenim i zatvorenim javnim površinama. Izuzetno od navedenog, dozvoljeno je okupljanje i zajedničko kretanje tri ili više lica ukoliko je neophodno da se izvrši:

· službena radnja ili bilo koja radnja koju su lica u skladu sa propisima obavezna izvršiti

· vjerski obred u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima

· radnja koja se tradicionalno organizuje s ciljem obilježavanja značajnih datuma (ne odnosi se na obilježavanje 1. maja).

Pri dozvoljenom okupljanju i zajedničkom kretanju građani su dužni poštovati epidemiološke mjere, fizičku distancu od 2 m udaljenosti između lica i nositi zaštitnu masku i zaštitne rukavice. Radi vršenja vjerskih obreda u vjerskim objektima, na grobljima i mezarjima lica su obavezna izvršiti dezinfekciju ruku prije ulaska u takve objekte.

Štab za zaštitu i spasavanje Brčko distrikta BiH donio je naredbu kojom se zabranjuje okupljanje građana na Ficibajeru, u Islamovcu, na Interpletu i drugim izletištima i javnim mjestima na kojima se građani tradicionalno okupljaju i proslavljaju 1. maj.

Štab za zaštitu i spasavanje apeluje na građane da za 1. maj ostanu kod svojih kuća ili da ne borave na prostorima gdje se nalazi veliki broj ljudi.

Policija Brčko distrikta BiH će za 1. maj intenzivno i pojačano obilaziti izletišta i striktno sprovoditi naredbu o zabrani okupljanja tri ili više lica.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime