Brčko: Od 1. marta poskupljuje struja, evo i koliko - nula49.com
spot_img
spot_img

Brčko: Od 1. marta poskupljuje struja, evo i koliko

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Znalo se to još ranije – cijena električne energije u Brčko distriktu mora se povećati, jer su i nabavne cijene koje za kilovat plaća JP “Komunalno Brčko” povećane – za cijelih 33,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Ovo je uzrokovalo dodatne troškove od preko 10 miliona KM za 2023. godinu.

Taj iznos morao se ukalkulisati u cijenu struje koju plaća krajnji potrošač.

“Prosječano povećanje cijene električne energije za kupca iz kategorije domaćinstva iznosi 26,36%, a za male kupce, iz tzv. male privrede 24,75%”, rekao je poslanicima u Skupštini Brčko distrikta Armin Drapić, šef RJ Elektrodistribucija u JP “Komunalno Brčko”.

Skupa i jeftina tarifa ostaju, za one koji imaju dvotarifno brojilo, ali se zato ukida tzv. ljetnja, jeftinija tarifa, a to onda u praksi znači povećanje cijena za pojedine kategorije stanovništva i do 67%.

S obzirom da je Državna regulatorna komisija nove, veće cijene odobrila polovinom februara, one će se u Distriktu početi primjenjivati od 1. marta, a kako je nova cijena od dobavljača stupila na stranu 1. januara, JP “Komunalno Brčko” za dva mjeseca je, po ovom osnovu, pretrpjelo gubitak od 1.700.000 KM.

Ova suma vjerovatno će ići na teret budžeta Distritka za ovu godinu, ali ostaje pitanje kako ublažiti cjenovni udar za građanstvo, pogotovo one najugroženije kategorije.

“Mi vršimo procjene. Suficita ima, ne bih sada da licitiram koliko, jer ćemo imati drugih obaveza kao Vlada prema nekim kategorijama, ali mislim da možemo jedan značajan dio sredstava usmjeriti da ublažimo ili da olakšamo ovo povećanje cijena krajnjim potrošačima”, najavio je gradonačelink Brčko distrikta Esed Kadrić.

Koliko god novca da se izdvoji za subvencije, ostaje činjenica da u ovom trenutku Brčko distrikt plaća najskuplju kilovat u BiH, pa je ostalo otvoreno i pitanje – da li se ove godine električna energija morala nabavljati baš od Elektrodistribucije Republike Srpske, čiji kilovat je skuplji u odnosu na onaj u Federaciji BiH?

“Neko je, gospodo, potpisao ovaj ugovor koji nije dobar za Brčko distrikt. Neko nije dobro ispregovarao, neko nije dobro dogovorio. U ovom izvještaju koji sam svima vama dostavio jasno se vidi da niko ništa nije radio po tom pitanju”, istakao je na sjednici Skupštine Damir Bulčević.

Da je moglo biti više koordinacije potvrđeno je i sa najvišeg mjesta u Vladi.

“Moram priznati da nas se nije dovoljno uključivalo iz Vlade, evo i to da kažem. Morali smo se nametati da se informišemo, jer nisu jednostavno osjećali potrebu da komuniciraju s Vladom ovu jako važnu aktivnost”, priznao je Kadrić.

Zašto je to tako? Da li je povećanje cijene električne energije moralo biti baš u ovom procentu? Da li je trebalo u pregovore uključiti i druge, jeftinije dobavljače, i na kraju da li smo dovoljno ozbiljno shvatili ovaj problem, kako bismo ga kroz različite projekte Evropske Unije pokušali ublažiti i vlastitim izvorima energije?

Sve su to bila pitanja na koja na jučerašnjoj sjednici Skupštine nije bilo. A odgovore čekaju građani prije svega.

 

 

 

(rtvhit.com)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img