Brčko: Obilježen Vidovdan, krsna slava Crkvene opštine Brčko

U Brčkom je danas obilježen Vidovdan, krsna slava Crkvene opštine Brčko.

Obilježavanje Vidovdana u Brčkom, jednog od najvećih srpskih praznika, počelo je jutros u devet časova, Svetom Arijerejskom liturgijom, koju je u Sabornom Hramu Uspenja Presvete Bogorodice služio Njegovo Preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.

- Reklama -

Nakon liturgije, ulicama grada sve do Spomenika srpskim braniocima Brčkog prošla je svečana litija, zatim do spomenika Dobrosavu Jovanoviću u Gradskom parku. Litija je završena ispred Hrama Uspenja Presvete Bogorodice, gdje je obavljeno i lomljenje slavskog kolača.

“Vidovdan i Kosovski zavjet moramo svi mi Srbi da držimo u srcu, da živimo u ljubavi prema Bogu i bližnjima, da težimo Carstvu Nebeskom, vječnim i neprolaznim vrijednostima, vječnoj istini i vječnoj pravdi, a u zemaljskim okvirima da se trudimo da budemo u ljubavi sa svima. Mi smo Srbi kosovski narod i treba da očuvamo naše Kosovo i Metohiju”, poručio je u svom obraćanju vladika Fotije.

U čast Vidovdana, Vladika Fotije je za posebne zasluge i doprinos crkvenoj opštini Brčko odlikovao parohijana Dejana Đurkovića ordenom Svetog kralja Dragutina.

Proslavi Vidovdana u Brčkom prisustvovao je i veliki broj vjernika, predstavnika kulturnog, političkog i sportskog života, među njima i gradonačelnik Distrikta Siniša Milić.

“Proslavom Vidovdana mi praznujemo Kosovski zavjet koji poziva na moralno uzdizanje i zajedništvo, što je i najbolja poruka ovog praznika da u zajedništvu i slozi gradimo bolje društvo”, rekao je Milić.

Nakon lomljenja slavskog kolača svi prisutni su mogli da se posluže slavskim žitom i okrepe uz trpezu koju su pripremile članice Kola srpskih sestara “Majka Jevrosima” iz Brčkog.

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba/nula49.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime