Брчко: Обиљежен Свјетски дан дијабетеса - nula49.com
spot_img
spot_img

Брчко: Обиљежен Свјетски дан дијабетеса

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Свјетски дан дијабетеса обиљежава се сваке године 14. новембра. И у Брчком је у организацији Удружења дијабетичара тим поводом организована цјелодневна активност.

Од раних јутарњих сати чланови удружења су на Тргу младих грађанима нудили услугу бесплатног мјерења шећера у крви. Ова активност организује се већ 14 година заредом с циљем обиљежавања овог датума.

“Суштина је да се о овој болести прича зато што је из дана у дан све већи број обољелих. То је болест коју свако од нас некада може да добије, болест са којом се нормално може живјети и функционисати, која не омета ни у чему, али је подршка неопходна” рекао је Ђорђе Вуковић, предсједник Удружења дијабетичара Брчко дистрикта БиХ.

Када се говори о дијабетесу увијек се поставља и питање фактора ризика и шта заправо доводи до ове болести.

“Фактора ризика, када је тип 1 у питању, заправо и нема. Дијабетес је аутоимуна болест. Све зависи од тога како је организам способан да се одбран до неког тренутка. Најобичнија инфекција може да изазове дијабетес. Када је тип 2 у питању данас се толико прича о гојазности, која је први предуслов за добијање дијабетеса, мада то опет зависи од организма. Не мора значити ако је особа гојазна да ће имати дијабетес” каже Вуковић.

Ипак, боље спријечити него лијечити те се из тог разлога и у овом случају увијек потенцира на здравом начину живота.

“Апсолутно треба да, колико год нам живот био тежак, што више повећамо физичку активност. Највише ради себе. У исхрану више укључити воћа и поврћа, а покушати што више смањити угљикохидрате, који су у облику пита и тијеста на нашем подручју веома заступљени. Стрес који је свеприсутан у нашем животу покушати смањити.”

Овогодишње обиљежавање Свјетског дана дијабетеса посвећено је женама јер истраживања показују да 1 од 10 жена живи са дијабетесом. Из удружења из тог разлога поручују да треба дјеловати данас да се промијени сутра.

 

 

 

 

(brcko.tv)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img