Brčko: Nerminu Ademoviću povećana kazna za razbojništvo

Prihvativši žalbu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Apelacioni sud u ovom gradu povećao je kaznu Nerminu Ademoviću (43) iz Čelića za razbojništvo počinjeno u Brčkom u junu prošle godine.

Sud je usvojio prijedlog ovog tužilaštva za izricanje strože kazne optuženom, te je izmijenio prvostepenu presudu povećavši mu kaznu na dvije godine zatvora.

- Reklama -

Tužilaštvo Distrikta dokazalo je optužbe da je Ademović 01. juna prošle godine, oko 21,00 sat, u ulici Svetog Save, u Brčkom, u namjeri da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, ušao u trgovinsku radnju „Tinja M“ i napao radnicu R. Ć.

Kako se navodi u presudi, on je oštećenu udario u leđa dok se nalazila u sagetom položaju, a zatim je uhvatio za kosu, povukao prema pultu, pritisnuo joj glavu na pult i rekao „daj pare“. Kad je R. otvorila kasu, on je oduzeo iz kase dnevni pazar u iznosu od 1 300,00 KM i izašao iz radnje pribavivši protivpravnu korist i oštetivši vlasnicu prodavnice za navedeni iznos.

U prvostepenom postupku, Osnovni sud Distrikta nepravosnažno je osudio Ademovića za krivično djelo razbojništva (iz člana 283 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH) izrekavši mu kaznu zatvora od jedne godine i dva mjeseca. Nezadovoljno izrečenom kaznom, Tužilaštvo Distrikta podnijelo je žalbu Apelacionom sudu Distrikta tražeći strože sankcioniranje optuženog. Ocijenivši žalbu Tužilaštva kao osnovanu, ovaj sud izmijenio je prvostepenu presudu u odluci o kazni pravosnažno osudivši Ademovića na dvije godine zatvora.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime