Brčko: Nabavka 200.000 maski, 200.000 pari rukavica i 20.000 zaštitnih odjela

Komandant Kriznog štaba i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je danas na konferenciji za medije da na prostoru distrikta Brčko nema lica koja su zaražena korona virusom.

On je dodao da se 796 lica nalazi u samoizolaciji te da je od ukupno 14 testiranih lica, devet nalaza negativno dok se za pet lica čekaju rezultati.

Gradonačelnik je istakao da je Krizni štab rezimirao aktivnosti u vezi sa postavljanjem šatora koje su poslale Oružane snage BiH i istakao da su aktivirani dodatni smještajni kapaciteti u Tehničkoj školi u Brčkom.

“Jako je važno da je bezbjedonosna situacija zadovoljavajuća na prostoru distrikta Brčko što znači da se naredbe koje smo izdali u prethodnom periodu uglavnom poštuju. Problem i dalje predstavljaju lica koja se ne pridržavaju mjera i tu postoji najveći rizik da zbog nesavjesnog postupanja od strane pojedinaca ugrozimo sve ono što radimo”, istakao je gradonačelnik.

On je naglasio da su danas pokrenute hitne procedure nabavke dodatne opreme u smislu zaštitinih odjela, maski i rukavica po ponudi iz Nardone Republike Kine, koja bi najvjerovatnije trebala da bude dostupna u roku od tri dana.

“Riječ je o nabavci 200.000 maski, 200.000 pari rukavica, 20.000 zaštitnih odjela i nećemo ništa prepustiti slučaju. Trenutno imamo dovoljne količine ove opreme, ali pripremamo se i za ozbiljnije stanje ukoliko do njega dođe”, rekao je Milić.

On je naglasio da su sa Kriznog štaba upućene preporuke prema nadležnim institucijama BiH o zatvaranju granica.

“Mi ne donosimo odluku o ovome ali smo nadležnim institucijama uputili takvu preporuku, kao i preporuku da se u cilju daljeg smanjenja društvene komunikacije i socijalnih kontakata obustavi međugradski javni prevoz”, dodao je Milić.

Gradonačelnik je istakao da je danas donesena i naredba da se supružnici pripradnika Policije distrikta Brčko i zaposlenih u JZU “Zdravstveni centar Brčko koji imaju malu djecu, a koji rade u organima uprave i institucijama distrikta Brčko, oslobode od radnog angažmana i da se njihov status definiše kao plaćeno odsustvo.

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime