Brčko na sudu: U parničnim postupcima grad izgubio 5,7 miliona KM

U periodu od 2012. do 2017. godine Brčko distrikt je u 487 okončanih parničnih postupaka izgubio 5,7 miliona KM.

Distrikt je tužen po više osnova, za naknadu štete zbog neosnovanog hapšenja, ugriza pasa lutalica, raznih novčanih potraživanja, radnih sporova, eksproprijacija…

Ove podatke predočila je Kancelarija za reviziju javne uprave i institucija kroz izvještaj revizije učinka, koji je bio i pred poslnicima brčanskog parlamenta.

- Reklama -

Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, kaže da je to potvrda dugo prisutnog saznanja da Distrikt u pravilu gubi sporove na sudu.

– Izgubljeni su sporovi po više osnova od eksproprijacije zbog nekvalitetne procjene prilikom izuzimanja zemljišta, oslobađajućih presuda, tenderskih procedura, a imali smo i situaciju da su zatezne kamate premašile glavnicu spora. Samo u jednom procesu, koji nije obuhvaćen ovim izvještajem, izgubili smo 1,2 miliona KM, a vrijednost tendera je bila 500.000 KM. Bojim se da je bilo perioda kada su institucije ili pojedinici unutar institucija svjesno doprinosili da se određeni predmet nađe pred sudom kako bi se zaobišao sistem, a bez ikakve odgovornosti – rekao je Kadrić.

On podsjeća da je u Brčko distriktu uveden sistem regresne tužbe kako bi se, ako neko svjesno učini štetu Distriktu, ona namirila iz vlastite imovine i ističe da se još nije desilo da je neko obeštetio Distrikt.

– Izvještaj revizije biće upućen nadležnim skupštinskim komisijama kako bi se donijele obavezujuće odluke za odjeljenja i institucije kako ubuduće Distrikt ne bi bio strana koja obavezno gubi sudske sporove – kaže Kadrić.

Nekir Suljagić, glavni revizor Kancelarije za reviziju javne uprave i institucija Brčko distrikta, kaže da je revizija učinka pokazala da su od 2012. do 2017. godine izdaci za sudske sporove i vansudska poravnanja povećani tri puta.

– Cilj revizije bio je da se institucijama Distrikta ukaže na potrebu preventivnog djelovanja kako bi se ovi izdaci sveli na minimum. Prije svega, bilo bi potrebno izmjeniti Zakon o parničnom postupku Brčko distrikta kako bi se slučajevi rješavali mirnim putem prije nego što dođe do sudskog spora – rekao je Suljagić.

Pojasnio je da se dosadašnom praksom zatrpavaju sudovi i da je revizija pokazala kako parnični postupak traje oko 400 dana, a izvršni postupak još 200 dana.

– Rješenje je poboljšati zakone, unaprijediti koordinaciju među odjeljenjima i institucijama i preduprijediti da ne dođe do sudskog spora – pojašnjava Suljagić.

Iz Vlade su poručili da će sveobuhvatno razmatrati ovaj izvještaj i preduzeti konkretne mjere.

– Progrmom rada Vlade predviđeno je usvajanje liste zakona koje je neophodno donijeti, a među njima će se naći i zakoni koji bi na adekvatniji način riješili stanje u ovoj oblasti – rekao je Sead Šadić, glavni koodrinator Vlade.

Ne postoji mirno rješavanje sporova

U Distriktu ne postoji obaveza pokušaja mirnog rješavanja sporova niti je propisan postupak, rokovi i izvršnost tako zaključenog spora kako je to riješeno zakonima o parničnom postupku u BiH i zemljama okruženja.

Odjeljenja i insitucije ni u jednom od predmeta koje je analizirala revizija nisu predlagali mirno rješavanje sporova vansudskim poravnanjem ili prijedlogom Pravobranilaštvu za sklapanje sudske nagodbe.

(srpskainfo.com)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime