Brčko na raspolaganju ima pet respiratora, očekuje se nabavka još pet

- Reklama -

Poslanici Skupštine Brčko distrikta održali su u juče, nakon redovne, i 16. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija u vezi sa aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH vezanim za prevenciju zarazne bolesti virusa korona.

Poslanici su podržali mjere koje su preduzete radi prevencije bolesti.

- Reklama -

Direktor JZU Zdravstveni centar Nihad Šibonjić rekao je da je cilj Kriznog štaba u zdravstvu kao i Kriznog štaba Vlade da se potpuno smanje socijalni kontakti kako bi se spriječilo širenje virusa. U Brčko distriktu nema registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona a pod nadzorom i u samoizolaciji je više od 500 ljudi.

– Trenutno imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava i lijekova. Imamo kontingent zaštitne opreme koji trošimo, a dogovorili smo veoma brzo isporuku još jednog većeg kontingenta ove opreme. Raspolažemo sa pet respiratora, a u toku je nabavka još pet aparata. Primili smo pet ljekara, deset medicinskih tehničara i pet radnika obezbjeđenja radi uspostavljanja većeg reda ispred ambulante, bolnice, doma zdravlja i svih mjesta na kojima se pruža zdravstvena zaštita – rekao je Šibonjić.

Poslanici su apelovali na građane da poštuju mjere prevencije, a od nadležnih službi očekuju da vrše rigoroznu kontrolu primjene donesenih mjera.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime