Brčko na raspolaganju ima pet respiratora, očekuje se nabavka još pet

Poslanici Skupštine Brčko distrikta održali su u juče, nakon redovne, i 16. vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana Informacija u vezi sa aktivnostima Kriznog štaba Brčko distrikta BiH vezanim za prevenciju zarazne bolesti virusa korona.

Poslanici su podržali mjere koje su preduzete radi prevencije bolesti.

Direktor JZU Zdravstveni centar Nihad Šibonjić rekao je da je cilj Kriznog štaba u zdravstvu kao i Kriznog štaba Vlade da se potpuno smanje socijalni kontakti kako bi se spriječilo širenje virusa. U Brčko distriktu nema registrovanih slučajeva oboljelih od virusa korona a pod nadzorom i u samoizolaciji je više od 500 ljudi.

– Trenutno imamo dovoljno dezinfekcionih sredstava i lijekova. Imamo kontingent zaštitne opreme koji trošimo, a dogovorili smo veoma brzo isporuku još jednog većeg kontingenta ove opreme. Raspolažemo sa pet respiratora, a u toku je nabavka još pet aparata. Primili smo pet ljekara, deset medicinskih tehničara i pet radnika obezbjeđenja radi uspostavljanja većeg reda ispred ambulante, bolnice, doma zdravlja i svih mjesta na kojima se pruža zdravstvena zaštita – rekao je Šibonjić.

Poslanici su apelovali na građane da poštuju mjere prevencije, a od nadležnih službi očekuju da vrše rigoroznu kontrolu primjene donesenih mjera.

 

 

 

 

 

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime