Brčko: Na izgradnji aerodroma bilo bi angažovano 1.000 radnika

U Brčkom je prezentovan idejni projekt “Međunarodni aerodrom Brčko”. Organizatori prezentacije su predstavnici Vlade i Skupštine Distrikta Brčko, a tvorci ovog projekta i ujedno prezentatori su bili predstavnici slovenskog konzorcijuma ”E-Grus” doc. dr. Saša Murtić, Aleš Janžovnik i arhitekta Andrej Šmid.

Zamišljen je kao mali aerodrom 4D kategorije dužine piste 2.300 metara, a imao bi kapacitet prijema od oko 800.000 putnika i oko 250.000 tona roba na godišnjem nivou.

- Reklama -

U njegovu izgradnju bile bi uključene uglavnom domaće firme s više od 1.000 novouposlenih lokalnih radnika.

– Zahvaljujući veoma dobroj geostrateškoj poziciji Distrikta, njegovoj putnoj mreži, blizini državnih granica susjednih zemalja, povoljnim vremenskim uvjetima, postojanju riječne luke te nizu drugih faktora, vaš grad ima idealne predispozicije za izgradnju međunarodnog aerodrome – kazao je doc. dr. Saša Murtić.

On je istakao i indirektne pozitivne efekte kao što su uticaj na razvoj domaće privrede, uslužnih djelatnosti, turizma, ubrzan plasman poljoprivrednih i drugih proizvoda iz Brčkog, smanjenje broja nezaposlenih…

Prilikom prezentacije istaknuto je i da je konzorcijum već kontaktirao pojedine potencijalne investitore te da je nekolicina njih već izrazila interesiranje za ovaj projekt vrijedan 300.000 eura.

Lokacija na gradskom zemljištu 

Prezentatori su naveli da se od brčanskih vlasti očekuje da zakonskim aktima i pojednostavljenom administrativnom procedurom olakšaju izgradnju aerodroma. Navode da je lokacija aerodroma zamišljena na zemljištu koje se nalazi u vlasništvu grada, što će dodatno olakšati provođenje ove ideje u djelo.

 

 

 

(avaz.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime