Brčko: Mogućnost da se nastava odvija i subotom

U Brčkom je danas, prema odluci Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta, počela nastava u osnovnim i srednjim školama nakon što je bila obustavljena dvije i po sedmice.

Član Štaba u ime vladinog Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović rekao je da je nastava u srednjim školama organizovana tako da će jednu sedmicu u školu ići prva polovina razreda, a narednu druga.

Osmanović je istakao da su srednjoškolci, kao i osnovci šestog i viših razreda, obavezni nositi zaštitne maske i za vrijeme časova, dok nastavnici i profesori moraju da nose i vizire.

“Dezinfekcijska sredstva i sve što je potrebno je dostavljeno školama”, rekao je Osmanović novinarima.

On je napomenuo da će zimski raspust biti kada je i planiran – 18. decembra i da će trajati tri sedmice.

“Prvo polugodište se neće završiti tada, već će se nakon zimskog raspusta zaključivati ocjene, onog momenta kada se pređe dovoljan fond časova nastavnog gradiva kako bi nastavnici mogli kvalitetno izvući zaključne ocjene”, pojasnio je Osmanović.

Osmanović je naveo da postoje različite opcije za završetak nastave ove školske godine, te da je prva opcija da se gradivo nadoknadi tokom proljeća i ljeta, i da školska godina traje do 1. jula, kako je to predviđeno zakonom.

On je istakao da postoji i zakonska mogućnost da se nastava odvija i subotom i da se tako nadoknadi dio gradiva.

Osmanović je objasnio da se nije pristupilo onlajn nastavi jer se pokazala neefikasnom, te da je za učenike od prvog do petog razreda onlajn nastava nemoguća bez pomoći roditelja.

“Drugi problem kod onlajn nastave je da su gradivo učenici veoma loše prihvatili i loši su ishodi učenja”, rekao je Osmanović.

On je dodao da je onlajn opcija zadnja koju će Odjeljenje za obrazovanje da primijeni.

 

 

 

(srna)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime