spot_img
spot_img

Брчко: Мирко Боснић осуђен за убиство

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Тужилаштво Брчко дистрикта БиХ доказало је оптужбе против Мирка Боснића (25) оптуженог да је прије три године у Брчком, заједно с раније осуђеним Гораном Ристићем, лишио живота вршњака (М.Д.). Након одржаног главног претреса Основни суд Брчко дистрикта БиХ огласио га је кривим за ово убиство изрекавши му казну затвора у трајању од четрнаест година.

Осим што је доказало кривицу раније оптуженом Г. Ристићу, који је усљед тога недавно правоснажно осуђен на казну затвора у трајању од 13 година, Тужилаштво је у овом случају наставило доказивање оптужби и против М. Боснића теретећи га за саизвршилаштво у овом кривичном дјелу. Тужилаштво их је обојицу процесуирало под оптужбама да су 23. маја 2015. године у брчанском насељу Грчица употребом ножева лишили живота тада 23-годишњег М.Д.

У оба поступка Тужилаштво је доказивало оптужне наводе према којима оштећени тада није био у могућности супроставити им се у положају у који су га довели у намјери да га лише живота, а потом му нанијели тринаест убодних и једну резну рану, усљед којих је и наступила његова насилна смрт. Заступајући оптужбу на одвојеним претресима Тужилаштво је непосредно извело близу четири стотине материјалних доказа, те саслушало преко двадесет свједока, као и већи број вјештака ангажираних из подручја више ужих специјалности важних за доказни поступак. Оцјењујући доказаним наводе и друге оптужнице у овом случају Основни суд је и оптуженог Боснића огласио кривим осудивши га, као и претходно Ристића за кривично дјело убиства (из члана 163. став (1) Кривичног закона Брчко дистрикта БиХ). Пресуда, којом је за убиство М.Д. изречена још једна вишегодишња затворска казна, није правоснажна будући да је оптужени, једнако као и Тужилаштво, може побијати жалбом.

Подсјетимо, након што је М.Д. убијен, Боснић се скоро годину дана налазио у бјекству након чега је у марту 2016. године ухапшен у Новом Саду по приједлогу Тужилаштва Дистрикта за његово привремено притварање у сврху екстрадиције. Он је изручен локалном правосуђу у септембру исте године, када му је на приједлог овог тужилаштва одмах одређен притвор, након чега му је ова мјера за успјешно вођење кривичног поступка надаље више пута продужавана, па тако и након данашње пресуде. Интензивна истрага, као и тужилачки надзор и координација, уз ефикасно кориштење инструмената међународне правне помоћи резултирали су коначним извођењем оптуженог пред надлежни суд у Брчком, гдје је против њега данас донесена првостепена осуђујућа пресуда.

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

spot_img

Повезано

spot_img
spot_img

Последње вијести

spot_img
spot_img