Brčko: Mirko Bosnić osuđen za ubistvo

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Mirka Bosnića (25) optuženog da je prije tri godine u Brčkom, zajedno s ranije osuđenim Goranom Ristićem, lišio života vršnjaka (M.D.). Nakon održanog glavnog pretresa Osnovni sud Brčko distrikta BiH oglasio ga je krivim za ovo ubistvo izrekavši mu kaznu zatvora u trajanju od četrnaest godina.

Osim što je dokazalo krivicu ranije optuženom G. Ristiću, koji je usljed toga nedavno pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina, Tužilaštvo je u ovom slučaju nastavilo dokazivanje optužbi i protiv M. Bosnića tereteći ga za saizvršilaštvo u ovom krivičnom djelu. Tužilaštvo ih je obojicu procesuiralo pod optužbama da su 23. maja 2015. godine u brčanskom naselju Grčica upotrebom noževa lišili života tada 23-godišnjeg M.D.

- Reklama -

U oba postupka Tužilaštvo je dokazivalo optužne navode prema kojima oštećeni tada nije bio u mogućnosti suprostaviti im se u položaju u koji su ga doveli u namjeri da ga liše života, a potom mu nanijeli trinaest ubodnih i jednu reznu ranu, usljed kojih je i nastupila njegova nasilna smrt. Zastupajući optužbu na odvojenim pretresima Tužilaštvo je neposredno izvelo blizu četiri stotine materijalnih dokaza, te saslušalo preko dvadeset svjedoka, kao i veći broj vještaka angažiranih iz područja više užih specijalnosti važnih za dokazni postupak. Ocjenjujući dokazanim navode i druge optužnice u ovom slučaju Osnovni sud je i optuženog Bosnića oglasio krivim osudivši ga, kao i prethodno Ristića za krivično djelo ubistva (iz člana 163. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH). Presuda, kojom je za ubistvo M.D. izrečena još jedna višegodišnja zatvorska kazna, nije pravosnažna budući da je optuženi, jednako kao i Tužilaštvo, može pobijati žalbom.

Podsjetimo, nakon što je M.D. ubijen, Bosnić se skoro godinu dana nalazio u bjekstvu nakon čega je u martu 2016. godine uhapšen u Novom Sadu po prijedlogu Tužilaštva Distrikta za njegovo privremeno pritvaranje u svrhu ekstradicije. On je izručen lokalnom pravosuđu u septembru iste godine, kada mu je na prijedlog ovog tužilaštva odmah određen pritvor, nakon čega mu je ova mjera za uspješno vođenje krivičnog postupka nadalje više puta produžavana, pa tako i nakon današnje presude. Intenzivna istraga, kao i tužilački nadzor i koordinacija, uz efikasno korištenje instrumenata međunarodne pravne pomoći rezultirali su konačnim izvođenjem optuženog pred nadležni sud u Brčkom, gdje je protiv njega danas donesena prvostepena osuđujuća presuda.

 

 

 

 

 

 

(radiobrcko.ba)

Ostavi odgovor

Unesti Vaš komentar
Upišite Vaše ime